logo
Niektórzy do ciasteczek orzechowych dodają także sodę. fot. arch. własne
Reklama.

Ciastka orzechowe z wanilią

Ciastka orzechowe z wanilią to doskonała alternatywa dla gotowych słodyczy, które często zawierają mnóstwo cukru i niepotrzebnych dodatków. Ta przekąska ma prosty skład i jest banalnie prosta w przygotowaniu. To świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy i do szkoły. I co najlepsze, można ją urozmaicać według własnych potrzeb.

Składniki:

- 150 g masła orzechowego (bez dodatku cukru i oleju palmowego)

- 100 g mąki pszennej, migdałowej lub kokosowej

- 2 jajka

- 40 g masła

- 2 łyżki miodu

- kilka ziarenek wanilii, ewentualnie odrobina cukru waniliowego

Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem waniliowym lub ziarenkami wanilii, stopniowo dodajemy mąkę i miękkie masło. Łączymy masę z masłem orzechowymi i miodem. Powstałe ciasto będzie bardzo gęste i klejące. Odstawiamy je na ok. 15 minut do zamrażarki lub na ok. 45 minut do lodówki.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, ustawiamy piekarnik na 180 st. Celsjusza. Z ciasta formujemy duże i dosyć płaskie kulki. Pieczemy ok 15-20 minut.

Czytaj także: