mamDu_avatar

Na deser, na śniadanie, do pracy i do szkoły. Te ciasteczka to hit, są zdrowe i zawsze się udają

Dominika Lange

31 marca 2022, 15:40 · 1 minuta czytania
Te ciasteczka z mąki migdałowej robi się dosłownie w kilka chwil. A jeszcze szybciej znikają później ze stołu! To świetna alternatywa dla gotowych słodyczy i dobry pomysł na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły.


Na deser, na śniadanie, do pracy i do szkoły. Te ciasteczka to hit, są zdrowe i zawsze się udają

Dominika Lange
31 marca 2022, 15:40 • 1 minuta czytania
Te ciasteczka z mąki migdałowej robi się dosłownie w kilka chwil. A jeszcze szybciej znikają później ze stołu! To świetna alternatywa dla gotowych słodyczy i dobry pomysł na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły.
Ciastka z mąki migdałowej pieką się ok. 20 minut. Niektórzy wolą, kiedy są bardziej wilgotne i wyjmują je z piekarnika po 15 minutach. fot. arch. własne
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Ciasteczka z mąki migdałowej

Te ciasteczka to prawdziwy hit! Nie dość, że są smaczne, szybko się je robi, to jeszcze możemy z nich zrobić zdrową przekąskę, która idealnie nada się dla naszych maluchów. Potrzebujesz dosłownie kilku składników. To banalnie proste!


Składniki:

- 200 g mąki migdałowej

- 40 g lub mniej cukru pudru, najlepiej trzcinowego

- 1 duże jajko

- 1 łyżka miękkiego masła

- kilka ziarenek wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania: Jajko ubijamy z cukrem pudrem. Jeśli go nie mamy, możemy same przyrządzić go w kilka minut, po prostu blendując sam cukier aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sprawdzi się do tego nawet cukier trzcinowy.

Gdy ubijemy jajko z cukrem pudrem, dorzucamy pozostałe składniki: miękkie masło, ziarenka wanilii i mąkę migdałową. Całość miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Możliwe, że ciasto będzie mocno kleiste, ale nie warto dolewać do niego mleka czy wody. Gdy masa będzie gotowa, odstawiamy ją na ok. godzinę do lodówki lub 20 minut do zamrażarki.

W tym czasie wykładamy blachę papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza. Wyjmujemy z lodówki ciasto i formujemy z niego kulki średniej wielkości. Pieczemy ok. 20 minut. I gotowe!

Mąka migdałowa: właściwości

Takie ciasteczka będą dla nas pożywne m.in. ze względu na obecność mąki migdałowej. Mąka ta, to nic innego niż zmielone migdały. Słynie z zawartości pierwiastków takich jak żelazo, wapń i magnez oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kupując taką mąkę warto zwrócić uwagę na skład. Najlepiej wybrać taką, która ma najprostszy skład: czyli same migdały.

Plusem tych ciasteczek jest brak dodatków takich jak soda oczyszczona, proszek do pieczenia czy cukier wanilinowy. Właśnie dlatego mogą okazać się świetnym pomysłem na śniadanie czy zdrową przekąskę.

Czytaj także: https://mamadu.pl/157057,przepis-na-domowy-kajmak-jest-prosty-i-tani-to-idealny-dodatek-do-deserow