logo
Domowe ptasie mleczko to świetna opcja na łatwy i zdrowy deser dla dzieci. archiwum prywatne
Reklama.
  • Domowe wersje słodkości są świetną opcją na uniknięcie nadmiaru cukru i podanie dziecku zdrowego deseru.
  • Przepis na domowe ptasie mleczko jest banalnie prosty - w podstawowej wersji potrzebujesz dosłownie 2 składników.
  • Piankowy deser możesz przygotować w mniejszej porcji, ale gdy podwoisz składniki, możesz zrobić ciasto - taki trochę sernik na zimno.
  • Gdy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem, pomyślałam, że to przecież nie może być aż tak proste, a do tego pyszne. A jednak. Moje dzieci zjadły całą porcję w mniej niż 5 minut. Bo kto z nas nie kocha tej słodkości delikatnej pianki, która idealnie pasuje do kawy czy na deser po obiedzie. Dzieciaki też je kochają, ale to słodkość, która ma w sobie tyle cukru, że raczej wolałabyś ją dać dziecku od święta. Zamiast tego na co dzień, możesz przygotować dla dziecka znacznie zdrowszą wersję, która wymaga od ciebie dosłownie 2 składników.

    Domowe ptasie mleczko – przepis

    Taki domowy deser możesz przygotować w mniejszej ilości, np. z 1-2 serków lub jogurtów, ale można też podwoić lub potroić porcję i przygotować deser w naczyniu żaroodpornym w formie ciasta, taki trochę "sernik na zimno". Na zdjęciu widać porcję, którą zrobiłam ze zmniejszonej ilości składników, tzn. z jednego serka 200 g. Aby przygotować wersję dla 2-3 osób, będziesz potrzebowała:

  • 2 opakowań serka homogenizowanego 200 g w ulubionym smaku
  • 2,5 łyżek galaretki (ewentualnie zwykłej żelatyny)
  • opcjonalnie: tabliczka mlecznej czekolady i 3-4 łyżki śmietanki 30% do zrobienia polewy
  • Jak zrobić domowe ptasie mleczko?

    Zagotuj w czajniku wodę, a galaretkę lub żelatynę wsyp do miseczki. Wlej tam dosłownie odrobinę wody – 1-2 łyżeczki i zacznij dokładnie mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Powinnaś uzyskać płynną papkę, którą nieco trzeba przestudzić. Przełóż do większej miski serki i wlej powoli wymieszaną z wodą żelatynę.

    Dokładnie wszystko wymieszaj do powstania gładkiej masy i przełóż całość do czystego plastikowego lub szklanego pojemnika. Włóż całość na noc do lodówki. Następnego dnia po wyjęciu z chłodzenia, pokrój piankę w kostkę – łatwiej ją pokroić, gdy jest dobrze schłodzona. I gotowe – piankowe kosteczki możesz podać dzieciom na deser albo jako przekąskę.

    W wersji bardziej wymagającej można każdą kostkę zanurzyć w czekoladowej polewie i zostawić do zastygnięcia. Żeby przygotować polewę, musisz w rondelku umieścić połamaną tabliczkę czekolady oraz śmietankę. Włącz pod garnuszkiem ogień i, cały czas mieszając, poczekaj, aż czekolada się rozpuści i utworzy ze śmietaną polewę. Zestaw rondelek z ognia i po wystudzeniu maczaj w niej kostki ptasiego mleczka.

    Jeśli chcesz ptasie mleczko przygotować w wersji ciasta, spód okrągłej tortownicy wyłóż biszkoptami, wylej na to mieszankę serków i żelatyny i wstaw do lodówki. Gdy pianka zastygnie, polej ciasto czekoladową polewą.

    Czytaj także: