
Zależy ci na zdrowym odżywianiu dzieci, ale nie chcesz ich całkowicie pozbawiać np. deserów? Zrób im proste i zdrowe domowe ptasie mleczko, które dziecko może jeść na deser po obiedzie nawet codziennie. Oto mój patent na mniej sklepowych słodyczy, gdy maluch domaga się cukru.
Gdy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem, pomyślałam, że to przecież nie może być aż tak proste, a do tego pyszne. A jednak. Moje dzieci zjadły całą porcję w mniej niż 5 minut. Bo kto z nas nie kocha tej słodkości delikatnej pianki, która idealnie pasuje do kawy czy na deser po obiedzie. Dzieciaki też je kochają, ale to słodkość, która ma w sobie tyle cukru, że raczej wolałabyś ją dać dziecku od święta. Zamiast tego na co dzień, możesz przygotować dla dziecka znacznie zdrowszą wersję, która wymaga od ciebie dosłownie 2 składników.
Domowe ptasie mleczko – przepis
Taki domowy deser możesz przygotować w mniejszej ilości, np. z 1-2 serków lub jogurtów, ale można też podwoić lub potroić porcję i przygotować deser w naczyniu żaroodpornym w formie ciasta, taki trochę "sernik na zimno". Na zdjęciu widać porcję, którą zrobiłam ze zmniejszonej ilości składników, tzn. z jednego serka 200 g. Aby przygotować wersję dla 2-3 osób, będziesz potrzebowała:
Jak zrobić domowe ptasie mleczko?
Zagotuj w czajniku wodę, a galaretkę lub żelatynę wsyp do miseczki. Wlej tam dosłownie odrobinę wody – 1-2 łyżeczki i zacznij dokładnie mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Powinnaś uzyskać płynną papkę, którą nieco trzeba przestudzić. Przełóż do większej miski serki i wlej powoli wymieszaną z wodą żelatynę.
Dokładnie wszystko wymieszaj do powstania gładkiej masy i przełóż całość do czystego plastikowego lub szklanego pojemnika. Włóż całość na noc do lodówki. Następnego dnia po wyjęciu z chłodzenia, pokrój piankę w kostkę – łatwiej ją pokroić, gdy jest dobrze schłodzona. I gotowe – piankowe kosteczki możesz podać dzieciom na deser albo jako przekąskę.
W wersji bardziej wymagającej można każdą kostkę zanurzyć w czekoladowej polewie i zostawić do zastygnięcia. Żeby przygotować polewę, musisz w rondelku umieścić połamaną tabliczkę czekolady oraz śmietankę. Włącz pod garnuszkiem ogień i, cały czas mieszając, poczekaj, aż czekolada się rozpuści i utworzy ze śmietaną polewę. Zestaw rondelek z ognia i po wystudzeniu maczaj w niej kostki ptasiego mleczka.
Jeśli chcesz ptasie mleczko przygotować w wersji ciasta, spód okrągłej tortownicy wyłóż biszkoptami, wylej na to mieszankę serków i żelatyny i wstaw do lodówki. Gdy pianka zastygnie, polej ciasto czekoladową polewą.
