czekolada, jedzenie czekolady, biały nalot na czekoladzie, czy można jeść czekoladę z białym nalotem, czekolada biały nalot
Czy można jeść czekoladę z białym nalotem? Czy to oznacza, że tabliczka się zepsuła? Unsplash
Reklama.
  • Biały nalot na czekoladzie przywodzi na myśl warstwę pleśni i kojarzy nam się z zepsutym produktem.
  • Czy można jeść czekoladę, która ma warstwę białego nalotu? Tak, bo najczęściej ten nalot jest tylko warstwą oddzielonego z czekolady tłuszczu po złym przechowywaniu produktu.
  • Biały nalot na czekoladzie może oznaczać, że została ona wykonana z kiepskiej jakości ziaren kakaowca.
  • Biały nalot na czekoladzie – co to jest?

    Otwieramy opakowanie i widzimy jaśniejszą warstwę na tabliczce czekolady. To raczej nie pleśń, bo na mlecznej lub gorzkiej czekoladzie może pojawić się biały nalot, który związany jest z tym, jak czekolada była przechowywana.
    Jeśli tabliczka była przechowywana w zróżnicowanych temperaturach, była narażona na zbyt duże ciepło lub po rozpuszczeniu została umieszczona np. w lodówce, może pojawić się na niej tenże właśnie biały nalot.
    Nie jest on niczym innym tylko oddzielonym (po rozpuszczeniu się czekolady) tłuszczem. Po rozpuszczeniu się czekolady, tłuszcz wykrystalizował się z masy, która później z powrotem zastygła.

    Czy można jeść czekoladę z białym nalotem?

    Biały nalot może sprawiać wrażenie, że czekolada jest zepsuta, ale tak naprawdę to nie wpływa na jej smak. Może to jednak świadczyć o tym, że tabliczka nie jest produktem najwyższej jakości, bo do jej produkcji zostały użyte kiepskiej jakości ziarna kakaowca.
    Taką czekoladę z białym nalotem można przetworzyć – np. zużyć do gotowania, zrobić polewę czekoladową albo rozpuścić ją do przygotowania jakiegoś ciasta czekoladowego czy muffinek. Jeśli jednak biały nalot znajduje się na czekoladzie, której termin przydatności minął, nie jedz jej.
    Belgijska Agencja ds. Żywności wydała komunikat, który dotyczy spożywania produktów spożywczych po terminie. Wśród tych, które można spożywać mimo upływu terminu przydatności, jest też czekolada.
    Mimo że skrystalizowany tłuszcz nie jest groźny, spożywanie produktów po terminie ich ważności może prowadzić np. do zatrucia pokarmowego.