Reklama.
Biały nalot na czekoladzie – co to jest?
Otwieramy opakowanie i widzimy jaśniejszą warstwę na tabliczce czekolady. To raczej nie pleśń, bo na mlecznej lub gorzkiej czekoladzie może pojawić się biały nalot, który związany jest z tym, jak czekolada była przechowywana.Jeśli tabliczka była przechowywana w zróżnicowanych temperaturach, była narażona na zbyt duże ciepło lub po rozpuszczeniu została umieszczona np. w lodówce, może pojawić się na niej tenże właśnie biały nalot.
Nie jest on niczym innym tylko oddzielonym (po rozpuszczeniu się czekolady) tłuszczem. Po rozpuszczeniu się czekolady, tłuszcz wykrystalizował się z masy, która później z powrotem zastygła.
Czy można jeść czekoladę z białym nalotem?
Biały nalot może sprawiać wrażenie, że czekolada jest zepsuta, ale tak naprawdę to nie wpływa na jej smak. Może to jednak świadczyć o tym, że tabliczka nie jest produktem najwyższej jakości, bo do jej produkcji zostały użyte kiepskiej jakości ziarna kakaowca.Taką czekoladę z białym nalotem można przetworzyć – np. zużyć do gotowania, zrobić polewę czekoladową albo rozpuścić ją do przygotowania jakiegoś ciasta czekoladowego czy muffinek. Jeśli jednak biały nalot znajduje się na czekoladzie, której termin przydatności minął, nie jedz jej.
Belgijska Agencja ds. Żywności wydała komunikat, który dotyczy spożywania produktów spożywczych po terminie. Wśród tych, które można spożywać mimo upływu terminu przydatności, jest też czekolada.
Mimo że skrystalizowany tłuszcz nie jest groźny, spożywanie produktów po terminie ich ważności może prowadzić np. do zatrucia pokarmowego.