logo
Zupa krem z brokułu wcale nie musi być nudna ani mdła! Fot. Archiwum prywatne
Reklama.

Zupa-krem z brokułów

Dla wielu rodziców ta fraza brzmi, jak synonim "walki o każdą łyżkę". W naszym domu to jedno z dań pewniaków. I to nie tylko dla naszych dzieci, ale również nasi mali goście zawsze chętnie jedzą zielony krem. Wystarczy odpowiednio go przyrządzić. Dzieci naprawdę lubią zioła, orientalne przyprawy nie ma więc powodu, żeby jadły dania, które nie mają smaku. 

(...) mnóstwo zdrowych brokuł wokół / Cały las się bardzo trudzi / by apetyt twój obudzić.

"Pampi na talerzu. Jedzenie jest fajne", Ewelina Godlewska

Przepis na krem z brokułu

Składniki kremu z brokułu

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 50 g kaszy jaglanej
  • łyżka śmietankowego serka topionego
  • sól
  • pieprz
  • garam masala
  • kumin
  • łyżka masła klarowanego
  • Jak zrobić krem z brokułu

    Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy łyżeczkę garam masali i pół łyżeczki kuminu. Wsypujemy kaszę i cały czas mieszając, smażymy ją około minuty. Zalewamy wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka.

    Od brokułu odkrawamy różyczki, Nogę obieramy cienko obieraczką i kroimy w kostkę. Brokuł dodajemy do garnka z zupą po około 15 minutach gotowania ziemniaków. Kiedy zupa ponowie się zagotuje, przeciskamy czosnek przez praskę i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. 

    Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, wkładamy do garnka serek. Gotujemy razem 2-3 minuty, aż serek zacznie się rozpuszczać. Wyłączamy palnik i miksujemy. 

    Osobiście często robię do tej zupy grzanki, które smaruję kremowym serkiem z dodatkiem orzeszków pinii i czarnuszki, ale świetnie sprawdzą się też chipsy z boczku czy groszek ptysiowy.

    Czytaj także: