Zupa-krem z brokułów
Dla wielu rodziców ta fraza brzmi, jak synonim "walki o każdą łyżkę". W naszym domu to jedno z dań pewniaków. I to nie tylko dla naszych dzieci, ale również nasi mali goście zawsze chętnie jedzą zielony krem. Wystarczy odpowiednio go przyrządzić. Dzieci naprawdę lubią zioła, orientalne przyprawy nie ma więc powodu, żeby jadły dania, które nie mają smaku.
(...) mnóstwo zdrowych brokuł wokół / Cały las się bardzo trudzi / by apetyt twój obudzić.
"Pampi na talerzu. Jedzenie jest fajne", Ewelina Godlewska
Przepis na krem z brokułu
Składniki kremu z brokułu
Jak zrobić krem z brokułu
Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy łyżeczkę garam masali i pół łyżeczki kuminu. Wsypujemy kaszę i cały czas mieszając, smażymy ją około minuty. Zalewamy wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka.
Od brokułu odkrawamy różyczki, Nogę obieramy cienko obieraczką i kroimy w kostkę. Brokuł dodajemy do garnka z zupą po około 15 minutach gotowania ziemniaków. Kiedy zupa ponowie się zagotuje, przeciskamy czosnek przez praskę i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, wkładamy do garnka serek. Gotujemy razem 2-3 minuty, aż serek zacznie się rozpuszczać. Wyłączamy palnik i miksujemy.
Osobiście często robię do tej zupy grzanki, które smaruję kremowym serkiem z dodatkiem orzeszków pinii i czarnuszki, ale świetnie sprawdzą się też chipsy z boczku czy groszek ptysiowy.