
Każdy z nas ma takie smaki, które pamięta z dzieciństwa. Chcielibyśmy przemycić je do naszych domów, dać dzieciom podobne wspomnienia. Kiedy zamykam oczy, widzę babcię w kuchni, czuję zapach pieczonych na kuchni węglowej podpłomyków i czuje smak przygotowanych przez nią potraw. Jej zupa jarzynowa na zawsze pozostanie najlepszą, jaką jadłam.
REKLAMA
Zupa jarzynowa przepis mojej babci
Składniki zupy jarzynowejJak zdobić zupę jarzynową, którą pokochają dzieci
Mięso myjemy, warzywa obieramy, marchewkę, pietruszkę, pora i selera kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w nieco grubszą, fasolkę i kalafiora nieco rozdrabniamy, brukselki kroimy na ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.Szklimy na nim pora i dodajemy brukselkę, kiedy się przysmaży, obsypujemy łyżeczką papryki, zalewamy wodą i dodajemy mięso oraz marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki, a także ziele i listki laurowe. Gotujemy razem do miękkości warzyw. Następnie doprawiamy do smaku i dodajemy fasolkę oraz kalafior.
Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy zacierki i zaprawiamy śmietaną, gotujemy razem 3 minuty. Zupę podajemy sowicie obsypaną świeżym koperkiem. To idealne danie na jesień, pełne witamin, o lekko słodkawym smaku z mięciutkimi warzywami i ugotowanymi al'dente kluseczkami. Zacierki można zastąpić kluskami lanymi, gotowane bezpośrednio w zupie świetnie przejmują jej smak.
Może cię zainteresować także: Już nigdy nie odmówisz sobie grochówki. Koniec ze wzdęciami po ulubionej zupie [PRZEPIS]
