Na twoim stole często gości tradycyjny rosół? To wiesz, że po kilku godzinach na gazie uzyskasz nie tylko aromatyczne danie, ale i trudny do usunięcia osad na dnie garnka. Szorowanie często jest nieskuteczne, a co więcej, może uszkodzić garnek. Na szczęście są sposoby, by szybko poradzić sobie z tymi uporczywymi plamami.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Aromatyczny rosół to niedzielny klasyk w wielu domach. fot. Pixabay
Reklama.
Aromatyczny rosół powinien gotować się na niewielkim ogniu przez kilka godzin.
Takie gotowanie sprawa, że zazwyczaj na dnie garnka tworzy się trudny do usunięcia osad.
Domowe sposoby na czyszczenie garnków usuną osad po rosole, a także resztki przypalonego dania.
Sposoby na domycie garnka po rosole
Jeśli zmywarka nie daje rady, a ty już nie wiesz jak doczyścić naczynia, mamy dla ciebie listę, aż 5 różnych sposobów na przywrócenie dawnego blasku twoim garnkom. Teraz gdy ugotujesz rosół, bez problemu doczyścisz uporczywy osad z dna.
Sposób 1
Przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Mieszankę zostaw na dnie garnka, a potem wyszoruj gąbką. Następnie umyj jak zwykle.
Sposób 2
Wlej do garnka wodę z dodatkiem sody i gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Gdy ostygnie, wypłucz pod bieżącą wodą.
Sposób 3
Przetnij cytrynę na pół i szoruj dno garnka jedną połówką jak zmywakiem. Po usunięciu osadu umyj garnek wodą z płynem do mycia naczyń.
Sposób 4
Zagotuj w garnku wodę z octem w proporcji 1:1. Następnie gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wylej zawartość garnka, a gdy ostygnie, umyj, używając miękkiego zmywaka.
Sposób 5
Nalej na dno ketchup. Zostaw go na 20 minut, a następnie umyj garnek jak zwykle.