Jak domyć garnek po rosole
Aromatyczny rosół to niedzielny klasyk w wielu domach. fot. Pixabay
REKLAMA
  • Aromatyczny rosół powinien gotować się na niewielkim ogniu przez kilka godzin.
  • Takie gotowanie sprawa, że zazwyczaj na dnie garnka tworzy się trudny do usunięcia osad.
  • Domowe sposoby na czyszczenie garnków usuną osad po rosole, a także resztki przypalonego dania.
  • Sposoby na domycie garnka po rosole

    Jeśli zmywarka nie daje rady, a ty już nie wiesz jak doczyścić naczynia, mamy dla ciebie listę, aż 5 różnych sposobów na przywrócenie dawnego blasku twoim garnkom. Teraz gdy ugotujesz rosół, bez problemu doczyścisz uporczywy osad z dna.

    Sposób 1

    Przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Mieszankę zostaw na dnie garnka, a potem wyszoruj gąbką. Następnie umyj jak zwykle.

    Sposób 2

    Wlej do garnka wodę z dodatkiem sody i gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Gdy ostygnie, wypłucz pod bieżącą wodą.

    Sposób 3

    Przetnij cytrynę na pół i szoruj dno garnka jedną połówką jak zmywakiem. Po usunięciu osadu umyj garnek wodą z płynem do mycia naczyń.

    Sposób 4

    Zagotuj w garnku wodę z octem w proporcji 1:1. Następnie gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wylej zawartość garnka, a gdy ostygnie, umyj, używając miękkiego zmywaka.

    Sposób 5

    Nalej na dno ketchup. Zostaw go na 20 minut, a następnie umyj garnek jak zwykle.

    Czytaj także: