
Skąd wziąć świeże pieczywo, gdy nie chce ci się rano iść do piekarni? Domowe wypieki są dobrym pomysłem, ale komu by się chciało rano wyrabiać i piec bułki? Ale spokojnie, nie jesteś skazana na czerstwe pieczywo. Choć to dobra baza do grzanek, tradycyjnych tostów czy tostów francuskich, to nakładem naprawdę niewielkiej pracy możesz odświeżyć stare bułki. Dzięki tym trikom codziennie możesz mieć świeże pieczywo na śniadanie każdego dnia.
Odświeżanie bułek w mikrofali
Owiń bułkę lekko nawilżonym ręcznikiem papierowym i włóż do mikrofali nastawionej na najwyższą moc. Wystarczy 10-15 sekund, by znów była świeżutka.
Odświeżanie bułek w piekarniku
Ustaw temperaturę w piekarniku na ok. 140-150 ℃. Bułkę nawilż delikatnie wodą i owiń w folię aluminiową. Podgrzewaj ok. 10 minut. Jeśli chcesz, by bułka była bardziej chrupiąca zrezygnuj z folii.
Zamiast moczyć bułkę, możesz włożyć do piekarnika naczynie wypełnione wodą. Dopiero razem z nim zacząć rozgrzewanie piekarnika. Para przeniknie do pieczywa, które przestanie być suche. Jednak ta metoda "odświeżanie bułek" jest czasochłonna i może porwać nawet kilkadziesiąt minut.
Odświeżanie bułek na parze
Zagotuj niewielką ilość wody w garnku i umieść na nim sito do gotowania na parze (może być też zwykłe sitko). Na bawełnianym ręczniku ułóż bułki i przykryj pokrywką. Po kilku minutach świeże pieczywo będzie gotowe (jednak nie chrupiące).
Jak przechowywać pieczywo?
By pieczywo tak szybko nie czerstwiało, warto zmienić nawyki dotyczące jego przechowywania. Często przechowujemy je w foliowej siatce, w której zostało przyniesione ze sklepu, a to duży błąd! W ten sposób chleb i bułki "nie oddychają", przez co schną szybciej i są bardziej narażone na pojawienie się pleśni. Dlatego po zakupie najlepiej wyjąć pieczywo z foliowego worka, a następnie owinąć bawełnianą lub lnianą ściereczką. Sprawdzają się także specjalne worki do przechowywania chleba z bawełny lub lnu.
Chleb i bułki przechowuj w suchym miejscu o temperaturze pokojowej, najlepiej w chlebaku wykonanym z drewna lub ceramiki. Wnętrze drewnianego chlebaka przetrzyj dodatkowo ściereczką nasączoną octem i pozostaw otwarty do wyschnięcia. Dzięki temu uchronisz chlebak przed pleśnią.
Jeśli kpiłaś za dużo pieczywa, nie chowaj go do lodówki. Znacznie lepszym pomysłem będzie jego zamrożenie.