logo
Wbrew pozorom, zrobienie masła jest banalnie proste.
Reklama.

Przepis na domowe masło

Coraz więcej osób samodzielnie piecze chleb, robi majonez czy ketchup, więc czemu by i nie przygotować domowego masła? Zamiast szukać zamienników coraz droższego masła, koniecznie spróbuj zrobić je sama w domu. W końcu nasze babcie same ubijały masło. Do przygotowania 100-125 g masła potrzebujesz tylko 400 ml śmietany kremówki. Ważne by była tłusta 30 proc. lub 36 proc. Im tłustsza, tym więcej masła uzyskasz.

Potrzebne będą:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • sól
  • wysokie naczynie do ubijania
  • mikser z łopatkami do ubijania
  • sitko
  • gaza
  • litr zimnej wody w drugim naczyniu
  • Przygotowanie masła krok po kroku:

    1. Śmietanę należy wyjąć z lodówki na ok. pół godziny przed przystąpieniem do pracy. Śmietana w temperaturze pokojowej będzie się lepiej ubijała.

    2. Przelej śmietanę do wysokiego naczynia i zacznij ubijać mikserem na średnich obrotach. Po ok. minucie można dodać szczyptę soli.

    3. Następnie miksuj na największych obrotach, aż do momentu, gdy tłuszcz zacznie się oddzielać od maślanki. Śmietana będzie wyglądała jak "zwarzona". Im dłużej będziesz miksować, tym bardzie małe grudki masła będą się łączyć w większe kawałki.

    4. Następnie uzyskaną rozwarstwioną masę przelej na sito. Możesz lekko docisnąć, by lepiej oddzielić maślankę od masła.

    5. Uzyskane masło włóż do naczynia z zimną wodą i energicznie ściskaj, by pozbyć się resztek maślanki (możesz użyć rękawiczek lateksowych).

    5. Masło przełóż do małej miseczki lub foremki, a następnie włóż do lodówki. Domowe masło należy spożyć w ciągu 4-5 dni.

    6. Jeśli chcesz uzyskać smakowe masło, na koniec dodaj czosnek lub zioła.

    Czytaj także: