Zdrowe zamienniki masła na kanapkę i do ciasta.
Zdrowe i smaczne zamienniki masła. pexels
Reklama.
  • Masło to jeden z najbardziej drożejących towarów w ostatnich miesiącach.
  • Zamiast masła do wyboru jest wiele zdrowych produktów bez laktozy i białek odzwierzęcych.
  • Zamienniki masła mogą stanowić ciekawe urozmaicenie i przełamanie schematu nudnych śniadań czy kolacji.
  • Co zamiast masła na kanapkę?

    Jeśli chcesz zrezygnować z masła, nie oznacza, że od razu musisz jeść suchy chleb z serem czy wędliną. Dzięki tym alternatywom twoje kanapki będą zdrowe i bardzo urozmaicone:
  • awokado - jest tłuste, kremowe, a przy tym bogate w witaminy i bardzo odżywcze. Wystarczy rozgnieść je widelcem i nałożyć na pieczywo;
  • humus - choć brzmi egzotycznie, nie jest trudny w przygotowaniu. Zblendowana cieciorka z tahini to świetna baza do smakowych humusów z ziołami czy warzywami;
  • pasta z pestek dyni lub słonecznika - pestki po zmieleniu mają tłustą konsystencję i świetnie nawilżą pieczywo;
  • tahini - pastę z sezamu wykonasz sama, mieląc podprażony na patelni sezam. Możesz również dodać kilka kropel oleju sezamowego;
  • pasta z warzyw - na kanapkę świetnie się sprawdzą rozgniecione lub zblendowane upieczone warzywa np. buraki, bakłażan, papryka, a także rośliny strączkowe, jak bób, fasola;
  • pasta z ryb lub mięsa - makrela, tuńczyk, czy mięso z rosołu, będą po zmieleniu miały konsystencję idealną do rozsmarowania na pieczywie;
  • pasta jajeczna - klasyk, ale jaki pyszny!
  • przecier pomidorowy - może być naprawdę smacznym i zdrowym smarowidłem pod warunkiem, że nie jest to ketchup z toną cukru. Smak urozmaicisz ziołami;
  • pasta z suszonych pomidorów - bez problemu dostaniesz takie pomidory w słoiku w zalewie, wystarczy lekko odsączone z tłuszczu zblendować na gładką masę, pasta ta będzie też fajnym dodatkiem do humusu;
  • pesto z bazylii, jarmużu, szpinaku lub rukoli - nie musi to być tylko dodatek do makaronu, zmiel zielone listki z olejem lub oliwą z oliwek, dodaj czosnek i orzechy;
  • tapenada z oliwek -  oliwki z dodatkiem czosnku i oliwy extra vergine (opcjonalnie z kaparami i filecikami anchois);
  • chrzan - to coś dla wielbicieli ostrych wrażeń, bardzo zdrowy szczególnie jesienią i zimą;
  • musztarda - sprawdzi się świetnie nie tylko na wędlinie, ale i pod nią, do wyboru są różne smaki i każdy znajdzie coś dla siebie;
  • banan - kto powiedział, że kanapka musi być wytrawna, dojrzały banan sprawdzi się w formie smakowitego smarowidła;
  • masło orzechowe - może stanowić podstawę do odżywczych słodkich kanapek np. z dżemem, bananem, kiwi czy truskawkami. Podobno także świetnie smakuje z bekonem, taką wersję uwielbiał Elvis Presley.
  • W zasadzie wszystkie z powyższych propozycji znajdziesz jako gotowe produkty na sklepowych półkach. Jednak przed zakupem dokładnie sprawdź skład. Niestety gotowe pasty często mają dużo dodatków i wypełniaczy. Nawet jeśli nie jesteś fanką gotowania, przygotowuje się je niezwykle szybko i prosto, więc z pewnością warto zrobić je samemu w domu.

    Czym zastąpić masło w cieście?

    Masło to także ważny składnik wypieków, ale jego brak w lodówce nie znaczy, że od razu musisz odpuścić sobie ulubione ciasto. Wiele osób zastępuje je margaryną, ale można także wykorzystać oleje roślinne np. olej rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron czy też oliwę z oliwek. Należy ich jednak użyć nieco mniej niż masła. To jest dobra opcja raczej w przepisach, gdzie trzeba dodać rozpuszczone masło. Natomiast jeśli masło ma być w stanie stałym, lepiej wybrać olej kokosowy. Pamiętaj, że nierafinowany ma charakterystyczny aromat kokosa, który może przeniknąć do potrawy. Jeśli chcesz tego uniknąć, powinnaś kupić olej rafinowany. 
    Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, masło z przepisu zastąp pastą z rozgniecionego banana lub awokado. Ten trik sprawdzi się szczególnie w wypiekach z dodatkiem kakao. Możesz użyć także masła orzechowego.