
REKLAMA
Co zamiast masła na kanapkę?
Jeśli chcesz zrezygnować z masła, nie oznacza, że od razu musisz jeść suchy chleb z serem czy wędliną. Dzięki tym alternatywom twoje kanapki będą zdrowe i bardzo urozmaicone:W zasadzie wszystkie z powyższych propozycji znajdziesz jako gotowe produkty na sklepowych półkach. Jednak przed zakupem dokładnie sprawdź skład. Niestety gotowe pasty często mają dużo dodatków i wypełniaczy. Nawet jeśli nie jesteś fanką gotowania, przygotowuje się je niezwykle szybko i prosto, więc z pewnością warto zrobić je samemu w domu.
Czym zastąpić masło w cieście?
Masło to także ważny składnik wypieków, ale jego brak w lodówce nie znaczy, że od razu musisz odpuścić sobie ulubione ciasto. Wiele osób zastępuje je margaryną, ale można także wykorzystać oleje roślinne np. olej rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron czy też oliwę z oliwek. Należy ich jednak użyć nieco mniej niż masła. To jest dobra opcja raczej w przepisach, gdzie trzeba dodać rozpuszczone masło. Natomiast jeśli masło ma być w stanie stałym, lepiej wybrać olej kokosowy. Pamiętaj, że nierafinowany ma charakterystyczny aromat kokosa, który może przeniknąć do potrawy. Jeśli chcesz tego uniknąć, powinnaś kupić olej rafinowany.Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, masło z przepisu zastąp pastą z rozgniecionego banana lub awokado. Ten trik sprawdzi się szczególnie w wypiekach z dodatkiem kakao. Możesz użyć także masła orzechowego.
Może cię zainteresować także: Pasta z bakłażana po śródziemnomorsku. Idealnie pasuje do kanapek, tostów lub greckiej pity