
Co zamiast masła na kanapkę?
Jeśli chcesz zrezygnować z masła, nie oznacza, że od razu musisz jeść suchy chleb z serem czy wędliną. Dzięki tym alternatywom twoje kanapki będą zdrowe i bardzo urozmaicone:Czym zastąpić masło w cieście?
Masło to także ważny składnik wypieków, ale jego brak w lodówce nie znaczy, że od razu musisz odpuścić sobie ulubione ciasto. Wiele osób zastępuje je margaryną, ale można także wykorzystać oleje roślinne np. olej rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron czy też oliwę z oliwek. Należy ich jednak użyć nieco mniej niż masła. To jest dobra opcja raczej w przepisach, gdzie trzeba dodać rozpuszczone masło. Natomiast jeśli masło ma być w stanie stałym, lepiej wybrać olej kokosowy. Pamiętaj, że nierafinowany ma charakterystyczny aromat kokosa, który może przeniknąć do potrawy. Jeśli chcesz tego uniknąć, powinnaś kupić olej rafinowany.Może cię zainteresować także: Pasta z bakłażana po śródziemnomorsku. Idealnie pasuje do kanapek, tostów lub greckiej pity