To ciasto kruche zawsze się udaje. A do tego można je zrobić na słodko i na słono!
Dominika Lange
22 lutego 2022, 11:50·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 22 lutego 2022, 11:50
Kruche ciasto jest doskonałą bazą pod wiele różnych wypieków, zarówno tych słonych, jak i słodkich. Z tego przepisu na słodkie kruche ciasto zawsze korzystam w okresie Wielkanocy – jest on świetną podstawą tradycyjnego mazurka wielkanocnego. I zawsze się udaje! To na słono jest idealne do tart.
Reklama.
Reklama.
Kruche ciasto: przepis
Kruche ciasto to sekret udanego wielkanocnego mazurka i wielu innych tradycyjnych wypieków. Dlatego przygotowując ciasta, warto zadbać o to, by ich podstawa była idealnie krucha i bez żadnych zbędnych dodatków. Oto sprawdzony przepis na kruche ciasto w wersji słodkiej. Sekret podstawowego przepisu na kruche ciasto tkwi w proporcjach mąki, tłuszczu i cukru w stosunku 3:2:1.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
Sposób przygotowania: Żółtko i masło powinny być schłodzone. Do miski przesypujemy mąkę, cukier, masło i żółtko, zagniatamy ciasto. Najlepiej użyć do tego robota kuchennego lub malaksera – kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, więc lepiej zrobić to jak najszybciej. Im dłużej będziemy je też ugniatać rękami, tym większe prawdopodobieństwo, że składniki ogrzeją się od ciepła dłoni. Wtedy ciasto może się "zaciągnąć", czego efekty zobaczymy podczas pieczenia – ciasto może się zdeformować i będzie twardsze.
Po wyrobieniu ciasta owijamy je folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wyjmujemy ciasto i zaczynamy je wałkować. Można delikatnie podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że jeśli przesadzimy z jej ilością, zaburzymy proporcje ciasta i może wyjść twarde.
Rozwałkowane ciasto ponownie odkładamy do lodówki na ok. godzinę. Jeśli chcemy przyspieszyć proces wychłodzenia masy, możemy włożyć je na krócej do zamrażarki. Jeśli pominiemy ten krok, ciasto będzie się bardzo kruszyło.
Kruche ciasto pieczemy w temperaturze od 180 do 200 st. Celsjusza przez ok. 20 minut. Przed wstawieniem do do piekarnika należy nakłuć je widelcem, żeby się nie wybrzuszało.
Jeśli przygotowujemy kruche ciasto pod mazurka wielkanocnego, w zależności od dodatków, którymi go urozmaicimy, możemy dodać do ciasta odrobinę kakao lub cynamonu. Musimy o tym pamiętać na etapie łącznia składników.
Kruche ciasto: przepis na słono
Ale kruche ciasto przyda nam się nie tylko do ciast i słodkich wypieków. Mało tego, niektórzy chcąc ograniczyć ilość cukru, wykorzystują słoną wersję kruchego ciasta także do deserów. Zatem jaki jest sprawdzony przepis na kruche ciasto, które wykorzystamy do słonych tart, mniej słodkich wypieków i innych tego typu potraw? Podstawowy przepis na słone kruche ciasto jest równie prosty, co na słodkie.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka soli
Jeśli chodzi o sposób przygotowania ciasta słonego, jest taki sam jak kruchego ciasta słodkiego. Różnica jest taka, że na etapie łączenia składników nie dodajemy cukru, a wlewamy odrobinę wody. Pamiętaj, że musi być ona bardzo zimna, a wręcz lodowata – zimne składniki sprawiają, że ciasto będzie bardziej kruche.
Co jeśli kruche ciasto jest zbyt twarde?
Cała tajemnica idealnego kruchego ciasta tkwi w odpowiedniej ilości mąki oraz zimnych składnikach płynnych i tłustych. Jeśli twoje ciasto już przed upieczeniem jest zbyt twarde, prawdopodobnie oznacza to, że dodałaś do niego za dużo mąki albo pozostałe składniki kruchego ciasta zdążyły się ogrzać.
W takiej sytuacji dobrze jest dolać do niego zimną wodę lub żółtko. Niektórzy dodają odrobinę kwaśnej śmietany, jednak wtedy ciasto może wyjść mniej kruche. Jednak te tipy powinny uratować zbyt twarde kruche ciasto.
Jeśli chcemy uniknąć ryzyka dosypania zbyt dużej ilości mąki podczas wałkowania ciasta, można spróbować wałkować je między dwoma sztukami papieru do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do wałka i dosypywanie mąki nie będzie konieczne.