
Bez czego nie wyobrażacie sobie Wielkanocy? My bez tradycyjnego wielkanocnego deseru, czyli mazurka! Oto przepis na prawdziwy mazurek wielkanocny, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.
Mazurek wielkanocny: przepis
Mazurek wielkanocny to jeden z najbardziej znanych tradycyjnych wielkanocnych deserów. Choć nie może zabraknąć go na żadnym świątecznym stole, to często wypieki różnią się między sobą dodatkami, a nawet kształtem. Wiele osób przyrządza mazurki wielkanocne w kształcie kwadratów, prostokątów, rombów czy jajek.Mazurek wielkanocny z bakaliami
Prosty przepis jest również na tradycyjnego mazurka wielkanocnego z bakaliami. Ciasto na mazurka należy przygotować według powyższej receptury. Zmienia się tylko masa oraz polewa tradycyjnego mazurka wielkanocnego.Mazurek wielkanocny kajmakowy
Prawdziwy mazurek wielkanocny ma jednak nie jedno oblicze, a kolejnym z nich jest mazurek wielkanocny kajmakowy. Ten smak wielkanocnego mazurka cieszy się popularnością zwłaszcza u najmłodszych. A jego przyrządzenie jest równie proste, jak poprzednich dwóch ciast.Historia wielkanocnych mazurków
Choć tradycja mazurków wielkanocnych wydaje się silnie zakorzeniona w polskiej kulturze, to ten rodzaj ciasta przywędrował do nas prawdopodobnie z... Turcji. Obecność mazurka na polskim stole zawdzięczamy więc kontaktom Rzeczpospolitej z Imperium Osmańskim.[b]Może cię zainteresować: Możesz nie wiedzieć, ale w koszyku nie powinny znaleźć się... pisanki! Ale te produkty musisz włożyć