
Reklama.
Przedstawiamy świetny przepis na pączki z niecodziennym składnikiem – ziemniakiem, który sprawia, że nigdy nie zjesz już innych pączków.
Pączki z ziemniaków - przepis
Wydawać by się mogło, że ziemniaki w składzie sprawią, że pączki będą ciężkie i gliniaste, ale wcale tak nie jest. Są delikatne, puszyste i pięknie rosną podczas smażenia.Taki efekt gliniastych i za bardzo "zbitych" pączków spowodowany jest zbyt dużą ilością mąki w cieście, warto więc ograniczyć podsypywanie nią ciasta podczas zagniatania.
Aby przygotować pączki z ziemniaków, będziesz potrzebować:
1 kg ziemniaków przeciśniętych przez praskę - ważne żeby były jeszcze ciepłe
100 g drożdży
¾ szklanki cukru
1 kostka masła
3 żółtka
3 jajka
3 łyżki spirytusu
1 litr oleju do smażenia lub 1 kg smalcu
marmolada do nadziania
Ugotuj ziemniak w osolonej wodzie i po odlaniu jej zostaw do lekkiego wystudzenia. Dodawane do ciasta ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe, więc nie można ich ugotować dużo wcześniej.
W miseczce umieść drożdże i łyżkę cukru, rozetrzyj łyżką i zostaw do momentu, aż drożdże zaczną pracować. W rondelku rozpuść na niewielkim ogniu kostkę masła i zostaw do lekkiego przestudzenia.
Do kolejnej miski wbij jajka i żółtka, dosyp resztę cukru, utrzyj mikserem na puszystą masę – kogel-mogel. Gdy kryształki cukru całkowicie rozpuszczą się w jajecznej masie, możesz przejść do zagniatania ciasta. Na stolicę przesiej mąkę, dodaj przeciśnięte przez praskę ciepłe ziemniaki, wlej kogel-mogel i drożdże.
Zacznij zagniatać ciasto, a w międzyczasie dolej spirytus i – gdy wszystkie składniki się połączą, dolewaj po trochu masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto z drożdżami zawsze potrzebuje czasu na wyrobienie, jeśli więc nie masz siły, warto skorzystać z opcji zagniatania w mikserze.
Gdy zagnieciesz ciasto, umieść je w dużej misce i nakryj bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto, wałkuj na grube placki i wycinaj z nich dużą szklanką kółka, które po wyrośnięciu będą pączkami.
Jeśli wolisz, możesz zamiast wałkowania i wycinania, odrywać ciasto dłońmi i formować nieco spłaszczone kuleczki. Pączki zostaw do kolejnego wyrośnięcia na ok. 30 minut, a po tym czasie smaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Wyjmuj i odsączaj pączki na ręczniku papierowym, a po wystudzeniu za pomocą np. rękawa cukierniczego lub szprycy, włóż do pączków ulubione nadzienie. My proponujemy marmoladę różaną lub kajmak.
Może cię zainteresować: Uwielbiany przez nasze babcie, elegancki deser na zabawy karnawałowe w stylu retro [PRZEPIS]