Kwas foliowy w jedzeniu, w czym jest go najwięcej, czy kwas foliowy z jedzenia wystarczy
Zielone rośliny, podroby, ziarna, chleb graham, gdzie w jedzeniu chowa się kwas foliowy? Fot. freepik
Reklama.
  • Kwas foliowy w jedzeniu występuje dość powszechnie, znajdziesz go w zielonych warzywach, jajkach podrobach czy roślinach strączkowych.
  • Niestety jest to składnik dość ulotny, dlatego utrzymanie prawidłowego poziomu folianów w organizmie przy pomocy tylko diety jest trudne.
  • Kwas foliowy wspiera budowę i regeneracją nieomal wszystkich układów w organizmie człowieka w tym nerwowego. To szczególnie ważne w ciąży, kiedy tworzy się mózg płodu.
  • Kwas foliowy w jedzeniu

    Kwas foliowy, czyli witamina B9 występuje w naturze w postaci folianów. W okresie rozrodczym zaleca się suplementowanie jej, niezależnie od diety, ponieważ niedobory niosą za sobą poważne konsekwencje dla rozwoju płodu. Przyjmuje się, że dla prawidłowego funkcjonowania potrzeba 400-600 µg kwasu foliowego na dobę. Zwykle w tabletkach znajdziemy go 400 µg. Ile można znaleźć go w jedzeniu?

    Produkty bogate w kwas foliowy

    Najwięcej kwasu foliowego znajdziesz w zielonych roślinach, ale też wszelkiej maści ziarnach, orzechach drożdżach, podrobach i jajach. Oto co warto wprowadzić do diety. W nawiasie podano ilość kwasu foliowego na 100 g produktu.
  • ciecierzyca (340 µg)
  • szpinak (193µg)
  • pietruszka, zarówno korzeń, jak i nać (180 µg)
  • żółtko jaja kurzego (152 µg)
  • jarmuż (120 µg)
  • brokuły (119 µg)
  • sałata (75 µg)
  • truskawki (65 µg)
  • wątróbka kurza (59 µg)
  • chleb graham (39 µg)

  • Czy dieta wystarczy?

    Warto wiedzieć, że foliany są bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne. Zarówno ekspozycja na słońce, jak i obróbka termiczna czy długotrwałe przechowywanie niszczą je. Aby zachować maksymalną zawartość kwasu foliowego w produktach spożywczych, najlepiej byłoby spożywać je na surowo od razu po zbiorze. Każdy z tych produktów przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
    Ponieważ jednak nie jesteśmy w stanie oszacować, do jak dużych strat doszło, niezbędna, szczególnie w ciąży jest suplementacja kwasu foliowego w formie syntetycznej. Dawkowanie ustali lekarz prowadzący. Weźmie pod uwagę takie czynniki, jak dieta, masa ciała ciężarnej, a także to czy ciąża jest pojedyncza czy mnoga.