faworki, chrust, przepis na faworki, faworki przepis, jak zrobić faworki babci, domowe triki, faworki jak u babci
Faworki to obok pączków tradycyjny karnawałowy przysmak. archiwum prywatne
Reklama.
  • Faworki to tradycyjna przekąska karnawałowa. Smażymy je na imprezy karnawałowe i tłusty czwartek.
  • Sekretem kruchych i napowietrzonych faworków jest przygotowanie ciasta z puszystym koglem-moglem i uderzanie go wałkiem w celu uzyskania później bąbli.
  • By faworki wyszły takie, jak u babci, do ciasta trzeba dodać octu lub spirytusu. Wtedy smażone faworki nie będą wchłaniały tłuszczu.
  • Samo przygotowanie ciasta na faworki nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje wałkowanie ciasta, wykrawanie faworków, wywijanie ich i smażenie. Ale uwierzcie – warto poświęcić na to każdą minutę.
    Bo ten smak zachwyca, faworki są kruche i delikatne, i pełne bąbli. No i przecież robimy je i tak rzadko – raz czy dwa razy do roku w czasie karnawału, warto więc poświęcić czas na ten przepis.

    Faworki babci - przepis

    Aby zrobić domowe tradycyjne faworki, będziesz potrzebować:
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtek
  • 5 żółtek
  • 360 g mąki
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g miękkiego masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • 1 łyżkę octu spirytusowego lub spirytusu
  • tłuszcz do smażenia: 1 litr oleju lub 1 kg smalcu
  • Jak zrobić faworki jak u babci? - przepis

    W misce umieść żółtka, jajko i cukier i ubij całość mikserem aż do rozjaśnienia masy i całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru. Powinien ci powstać puszysty kogel-mogel. Do masy dodaj sól, masło, ocet (lub spirytus) i śmietanę.
    Mieszaj masę cały czas mikserem na wolnych obrotach i dodawaj w porcjach powoli połowę mąki. Gdy ciasto będzie jednolite, przełóż je na stolnicę i zagnieć z resztą mąki. Na koniec dokładnie zagnieć ciasto i zrób z niego z niego kulę.
    Owiń ciasto w worek foliowy lub folię spożywczą i włóż ciasto do lodówki na około 1-2 godziny. Bo tym czasie umieść ciasto na stolnicy i dokładnie uderzaj w nie wałkiem, a po rozpłaszczeniu złóż i znowu uderzaj kilkanaście razy.
    Cały proces powtórz kilkakrotnie, żeby napowietrzyć ciasto – dzięki temu faworki będą miały dużo bąbli. Ciasto krój na części, cieniutko rozwałkuj i z placka wycinaj radełkiem paski.
    W paskach na środku rób krótki otwór (też radełkiem), by móc przewinąć faworka w charakterystyczny sposób. Smaż chruściki na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor i po usmażeniu każdą partię odsączaj na papierowym ręczniku.
    Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem. Możesz przygotować faworki na bal karnawałowy lub tłusty czwartek, który w tym roku wypada wyjątkowo późno.