Bo ten smak zachwyca,
faworki są kruche i delikatne, i pełne bąbli. No i przecież robimy je i tak rzadko – raz czy dwa razy do roku w czasie
karnawału, warto więc poświęcić czas na ten przepis.
Faworki babci - przepis
Aby zrobić domowe tradycyjne faworki, będziesz potrzebować:
1 całe jajko
5 żółtek
5 żółtek
360 g mąki
30 g miękkiego masła
30 g miękkiego masła
4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
3 łyżki cukru
0,5 łyżki soli
1 łyżkę octu spirytusowego lub spirytusu
tłuszcz do smażenia: 1 litr oleju lub 1 kg smalcu
Jak zrobić faworki jak u babci? - przepis
W misce umieść żółtka, jajko i cukier i ubij całość mikserem aż do
rozjaśnienia masy i całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru. Powinien ci powstać puszysty kogel-mogel. Do masy dodaj sól, masło, ocet (lub spirytus) i śmietanę.