co zrobić, żeby makowiec nie pękał
Makowiec bez pęknięć? To łatwiejsze niż myślisz! Fot. MamaDu
Reklama.

Makowiec nie musi pękać - żelazne zasady

  • Przesiej mąkę! Napowietrzona mąka to gwarancja udanego ciasta drożdżowego.
  • Ciasto na makowiec zagniataj ręcznie, a najlepiej zleć to partnerowi, mężczyźni mają cieplejsze dłonie. Dzięki temu ciasto lepiej wyrasta i staje się bardziej elastyczne. Zagniataj je co najmniej 15 minut. Im dłużej - tym lepiej. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Po rozwałkowaniu placka zostaw go jeszcze na kilkanaście minut, aby odbiło, nim nałożysz na nie masę makową.
  • Wszystkie produkty, z których przygotowujesz ciasto, muszą mieć jednakową temperaturę, pamiętaj więc o wystudzeniu masy makowej do temperatury pokojowej i pozwól odpocząć ciastu.
  • Ostatnią warstwę ciasta zawiń luźniej. Żeby miała szansę "pracować"
  • Piekarnik nagrzej wcześniej. Powinien mieć temperaturę 180-200 stopni, nawet kilkanaście minut przed wstawieniem ciasta. To gwarancja udanego wypieku!
  • Najlepszy przepis na makowiec bez pęknięć

    Składniki makowca świątecznego

    Masa makowa
  • 200 g mielonego niebieskiego maku
  • pół szklanki rodzynek
  • 6 suszonych śliwek
  • 80 g + 20 g skórki pomarańczowej
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • 6 dużych łyżek miodu
  • 40 g masła
  • Mak wsypać do garnka i zalać wrzątkiem znacznie powyżej poziomu. Zostawić co najmniej na godzinę, można na całą noc. Odcisnąć mak na ścierce bawełnianej. W garnku rozpuścić masło, dodać miód, wyłączyć palnik. Przełożyć odciśnięty mak i bakalie, orzechy i śliwki najpierw posiekać. Można dodać kapkę rumu lub brandy.

    Idealne ciasto drożdżowe na makowiec

  • 500 g przesianej mąki tortowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 opakowania suszonych drożdży (16 g)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 120 g roztopionego masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • cukier ze skórką cytrynową
  • Wymieszać suche składniki, stopniowo wlać mleko, mieszając i masło, na koniec dodać jajka i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Początkowo będzie kleić się do ręki, ale w miarę zagniatania, jego konsystencja się poprawi. Odstawić do podwojenia objętości (około godziny).
    Ciasto podzielić na pół rozwałkować 2 prostokątne placki do grubości około 3 mm. Zostawić na kwadrans. Na każdym rozłożyć połowę masy makowej i rozsmarować. Zostawić wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć rolady, końce zawinąć pod spód. Posmarować białkiem jajka.
    Ułożyć na blaszce łączeniem do dołu. Piec 35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, po przestudzeniu polać lukrem i udekorować pozostałą skórką pomarańczową.