
Reklama.
Makowiec nie musi pękać - żelazne zasady
Najlepszy przepis na makowiec bez pęknięć
Składniki makowca świątecznegoMasa makowa
Mak wsypać do garnka i zalać wrzątkiem znacznie powyżej poziomu. Zostawić co najmniej na godzinę, można na całą noc. Odcisnąć mak na ścierce bawełnianej. W garnku rozpuścić masło, dodać miód, wyłączyć palnik. Przełożyć odciśnięty mak i bakalie, orzechy i śliwki najpierw posiekać. Można dodać kapkę rumu lub brandy.
Idealne ciasto drożdżowe na makowiec
Wymieszać suche składniki, stopniowo wlać mleko, mieszając i masło, na koniec dodać jajka i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Początkowo będzie kleić się do ręki, ale w miarę zagniatania, jego konsystencja się poprawi. Odstawić do podwojenia objętości (około godziny).
Ciasto podzielić na pół rozwałkować 2 prostokątne placki do grubości około 3 mm. Zostawić na kwadrans. Na każdym rozłożyć połowę masy makowej i rozsmarować. Zostawić wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć rolady, końce zawinąć pod spód. Posmarować białkiem jajka.
Ułożyć na blaszce łączeniem do dołu. Piec 35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, po przestudzeniu polać lukrem i udekorować pozostałą skórką pomarańczową.
Może cię zainteresować także: Sałatka śledziowa na słodko, która zaskoczy twoją teściową. Poprosi cię o przepis!