Szarlotka, serniczek czy makowiec? Ten ostatni zwykle budzi najwięcej emocji, bo tyle pracy, a on... pęka. Rezygnujesz z pieczenia w obawie, że nie będzie wystarczająco malowniczy? Już nie musisz! Wiemy, co zrobić, żeby to już więcej się nie zdarzyło.
Przesiej mąkę! Napowietrzona mąka to gwarancja udanego ciasta drożdżowego.
Ciasto na makowiec zagniataj ręcznie, a najlepiej zleć to partnerowi, mężczyźni mają cieplejsze dłonie. Dzięki temu ciasto lepiej wyrasta i staje się bardziej elastyczne. Zagniataj je co najmniej 15 minut. Im dłużej - tym lepiej. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po rozwałkowaniu placka zostaw go jeszcze na kilkanaście minut, aby odbiło, nim nałożysz na nie masę makową.
Wszystkie produkty, z których przygotowujesz ciasto, muszą mieć jednakową temperaturę, pamiętaj więc o wystudzeniu masy makowej do temperatury pokojowej i pozwól odpocząć ciastu.
Ostatnią warstwę ciasta zawiń luźniej. Żeby miała szansę "pracować"
Piekarnik nagrzej wcześniej. Powinien mieć temperaturę 180-200 stopni, nawet kilkanaście minut przed wstawieniem ciasta. To gwarancja udanego wypieku!
Najlepszy przepis na makowiec bez pęknięć
Składniki makowca świątecznego
Masa makowa
200 g mielonego niebieskiego maku
pół szklanki rodzynek
6 suszonych śliwek
80 g + 20 g skórki pomarańczowej
pół szklanki orzechów włoskich
garść żurawiny
6 dużych łyżek miodu
40 g masła
Mak wsypać do garnka i zalać wrzątkiem znacznie powyżej poziomu. Zostawić co najmniej na godzinę, można na całą noc. Odcisnąć mak na ścierce bawełnianej. W garnku rozpuścić masło, dodać miód, wyłączyć palnik. Przełożyć odciśnięty mak i bakalie, orzechy i śliwki najpierw posiekać. Można dodać kapkę rumu lub brandy.
Idealne ciasto drożdżowe na makowiec
500 g przesianej mąki tortowej
150 g drobnego cukru
2 opakowania suszonych drożdży (16 g)
2 żółtka
1 jajko
120 g roztopionego masła
150 ml ciepłego mleka
szczypta soli
cukier ze skórką cytrynową
Wymieszać suche składniki, stopniowo wlać mleko, mieszając i masło, na koniec dodać jajka i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Początkowo będzie kleić się do ręki, ale w miarę zagniatania, jego konsystencja się poprawi. Odstawić do podwojenia objętości (około godziny).
Ciasto podzielić na pół rozwałkować 2 prostokątne placki do grubości około 3 mm. Zostawić na kwadrans. Na każdym rozłożyć połowę masy makowej i rozsmarować. Zostawić wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć rolady, końce zawinąć pod spód. Posmarować białkiem jajka.
Ułożyć na blaszce łączeniem do dołu. Piec 35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, po przestudzeniu polać lukrem i udekorować pozostałą skórką pomarańczową.