Jak długo moczyć śledzie, jak zrobić śledzie, przepis na śledzie, śledzie przepis, jak zrobić śledzie, jak zrobić dobre śledzie
Jak długo moczyć śledzie przed przygotowaniem? To zależy do jakiej potrawy i w czym moczymy filety. Unsplash
Reklama.
  • Filety śledzia, czyli najczęściej popularnego matiasa, moczymy po to, by pozbyć się z nich nadmiaru soli oraz rybiego zapachu.
  • Jeśli zastanawiasz się, jak długo moczyć śledzie, to jest to zależne od rodzaju ryby (filety czy śledź w całości) oraz od tego w czym moczymy śledzie.
  • Śledzie namaczać można w samej wodzie, w mleku lub maślance, a także w piwie lub wodzie z octem.
  • Moczymy śledzie przed przygotowaniem, by usunąć z nich zbyt intensywny smak soli oraz by pozbyć się z nich specyficznego rybiego zapachu. Do domowych potraw ze śledzia na święta najlepiej sprawdzają się najbardziej też popularne matiasy norweskie.
    Są one łagodne i delikatne w smaku, mają też dużo witamin. Dzięki moczeniu śledzi, filety stają się też bardziej kruche i łatwiej je pokroić i przygotować do zalewy czy marynaty.

    W czym moczyć śledzie?

    Moczenie śledzi sprawia, że uzyskujemy delikatny smak i eliminujemy nadmiar soli z filetów śledzia. Żeby wypłukać sól z płatów śledzia z solanki, wystarczy moczyć filety w samej wodzie. Tak samo moczymy tzw. śledzie z beczki i śledzie w całości.
    Żeby filety były delikatne, śledzie najlepiej moczy się w mleku. Można, zamiast zwykłego mleka, użyć także maślanki – dzięki niej śledzie będą nieco kwaskowate i wyjątkowo kruche.
    Z opowieści mojej babci czy cioci wynika też, że niezwykły smak śledziom nadaje moczenie ich w piwie, winie albo wodzie gazowanej z octem lub sokiem z cytryny. Dzięki wszystkim powyższym śledzie kruszeją, stają się delikatne i lekko kwaskowe.

    Jak długo moczyć śledzie?

    W wodzie filety śledziowe najlepiej moczyć około 2-3 godziny, ale można je moczyć również dużo dłużej – np. przez dobę. Tak długo należy też moczyć śledzie w całości i tzw. z beczki i przy tym wymieniać wodę przynajmniej 2-3 razy.
    W mleku, maślance czy wodzie z octem, wystarczy moczyć śledzie około 1-2 godziny. Taki czas wystarczy, by pozbyć się nadmiaru soli oraz specyficznego zapachu ryby.