Te muffiny z kajmakiem robią furorę w moim domu. Najlepsze, że zawsze się udają
Dominika Lange
02 maja 2022, 12:13·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 02 maja 2022, 12:13
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser, którym urozmaicisz swoje standardowe menu? Te muffiny z kajmakiem zrobisz w pół godziny. Zawsze się udają i jednego możesz być pewna: twoje dzieci się od nich nie oderwą!
Reklama.
Muffiny z kajmakiem: przepis
Do przygotowania ciasta na muffiny nie potrzebujesz nawet miksera – wystarczy miska i łyżka. Musisz jednak zaopatrzyć się w specjalną blachę do muffinek oraz papilotki, którymi ją wyłożysz.
Sposób przygotowania: Najpierw przesiewamy suche składniki do miski: mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy lub ziarenka wyjęte z laski wanilii. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko, dodajemy roztopione i przestudzone miasto. Następnie łączymy składniki suche i mokre.
Nastawiamy piekarnik na 175 st. Celsjusza. Przekładamy ciasto na blachę do 1/3 wysokości papilotek. Następnie kładziemy na wierzch łyżkę kajmaku i przykrywamy go kolejną porcją ciasta. Muffinki pieczemy ok. 25 minut. Gdy ostygną, możemy nałożyć na nie dodatkową warstwę kajmaku i posypać płatkami migdałów.