Muffinki z kajmakiem możemy przyozdobić płatkami migdałów.
Muffinki z kajmakiem możemy przyozdobić płatkami migdałów. fot. archiwum własne
REKLAMA

Muffiny z kajmakiem: przepis

Do przygotowania ciasta na muffiny nie potrzebujesz nawet miksera – wystarczy miska i łyżka. Musisz jednak zaopatrzyć się w specjalną blachę do muffinek oraz papilotki, którymi ją wyłożysz.
Składniki suche:
  • 340 g mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Składniki mokre:
  • 1 jajko
  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 150 ml mleka
  • kajmak, najlepiej przyrządzony samodzielnie
  • Sposób przygotowania: Najpierw przesiewamy suche składniki do miski: mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy lub ziarenka wyjęte z laski wanilii. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko, dodajemy roztopione i przestudzone miasto. Następnie łączymy składniki suche i mokre.
    Nastawiamy piekarnik na 175 st. Celsjusza. Przekładamy ciasto na blachę do 1/3 wysokości papilotek. Następnie kładziemy na wierzch łyżkę kajmaku i przykrywamy go kolejną porcją ciasta. Muffinki pieczemy ok. 25 minut. Gdy ostygną, możemy nałożyć na nie dodatkową warstwę kajmaku i posypać płatkami migdałów.