orzechowiec, snickers, ciasto z orzechami, ciasto na święta, wigilijny orezechowiec
Orzechowiec, czyli ciasto z orzechami, karmelem i miodem to symbol świąt w moim domu. Pexels
REKLAMA
  • Połączenie orzechów z miodem i karmelem oraz towarzystwem czekolady to dla mnie najbardziej kojarzący się ze świętami smak.
  • Pieczenie orzechowca tylko jeden raz w roku to moja tradycja rodzinna - dzięki temu ciasto jest wyjątkowe i wszyscy czekają, by je zjeść wraz z nadejściem wigilii.
  • Spróbuj tego orzechowego ciasta, które zarówno jest chrupiące i rozpływające się w ustach, a już zawsze będziesz chciała piec je na święta.
  • Ten przepis krąży w mojej rodzinie już od dobrych kilkunastu lat. Kiedyś przygotowałam to ciasto na święta zamiast tradycyjnego makowca czy sernika, które wszystkim się przejadły.

    Orzechowiec to tradycja świąteczna w mojej rodzinie

    Wystarczy, że przygotujecie je raz, a będziecie chcieli wracać do tego smaku. Moja rodzina z tego ciasta uczyniła tradycję – robimy je tylko raz w roku na Boże Narodzenie, dlatego każdemu właśnie ze świętami się kojarzy.
    Przepis na orzechowiec wydaje się idealny na Boże Narodzenie – orzechy, miód, czekolada i karmel to iście świąteczne smaki. Ciasto jest kruche, kremowe, rozpływające się w ustach. Orzechy w nim są chrupkie i świetnie pasują do rozpływającego się w ustach karmelu i czekolady, a miodowy spód dobrze komponuje się z karmelowym kremem.
    Przygotowanie ciasta wymaga trochę czasu, bo warstwy muszą się "przegryźć" i najlepiej je przygotować 1-2 dni wcześniej. Ale gwarantuję – nie pożałujecie, bo ten smak zachwyca.

    Orzechowiec, czyli ciasto z orzechami, karmelem i miodem – przepis

    Do przygotowania świątecznego orzechowca, będziecie potrzebowali:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub 1 puszka kajmaku
  • 1 czekoladowa polewa

  • Ciasto miodowe:
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklankę cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • Warstwa orzechowa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklankę cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 80 dag orzechów włoskich
  • Ciasto z karmelem i orzechami – przepis krok po kroku

    Do garnka z wodą wrzuć puszkę mleka skondensowanego i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny – pamiętaj o dolewaniu wody, która w międzyczasie wyparowuje. Zamiast gotowania, możesz też kupić gotową puszkę z kajmakiem.
    Na stolnicy lub w dużej misce przesiej mąkę i dodaj resztę składników ciasta. Zagnieć całość i podziel ciasto na 2 części. Pierwszą rozwałkuj na papierze do pieczenia na placek o grubości ok. 5 mm i umieść w piekarniku w 170 stopniach na ok. 10 minut.
    W międzyczasie przygotuj orzechy w karmelu. Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuść margarynę, wsyp cukier, a następnie dolej miód i mleko. Całość smaż aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, a następnie dodaj pokruszone lub posiekane orzechy.
    Gotuj orzechy w karmelu, dopóki karmel nie zacznie bulgotać. Na papierze lub w blaszce rozwałkuj drugą część ciasta i na surowe ciasto wyłóż skarmelizowane orzechy z całym sosem z garnka/patelni. Drugi placek piecz razem z warstwą orzechów również w 170 stopniach przez 10 minut do zarumienienia.
    Po wyjęciu z piekarnika i wystudzenia, na orzechy wyłóż kajmak z puszki, na to placek upieczonego wcześniej ciasta i dociśnij całość. Wierzch polej czekoladową polewą i zostaw ciasto do "przegryzienia" – na drugi dzień warstwy ciasta będą już świetnie połączone i przesiąknięte sobą.