Piernik dojrzewający
Piernik staropolski to ciasto, które należy przygotować już teraz, żeby móc je upiec na
święta Bożego Narodzenia. Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4-5 tygodni przed świętami, zostawić
surowe ciasto, by dojrzało, a następnie upiec go kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Ten sprawdzony przepis na piernik dojrzewający wymaga poświęcenia czasu, ale jego smak wynagradza wszystko. Z tego przepisu na
piernik na Boże Narodzenie przygotujesz 3 blaty, które można przełożyć konfiturą lub powidłami śliwkowymi. Można też piernik dojrzewający polać czekoladową polewą lub przygotować z niego puchate ciasteczka, bo przepis na ten piernik staropolski nadaje się też do wykrawania pierniczków.
Sprawdzony przepis na piernik dojrzewający (staropolski)
Aby przygotować piernik staropolski, będziesz potrzebować:
250 g miodu
150 g masła
180 g cukru
0,5 kg mąki
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
80 ml mleka
1,5 łyżeczki sody
Piernik staropolski - przepis krok po kroku
Część składników na piernik dojrzewający, czyli miód, masło i cukier umieść w dużym garnku i rozpuść na małym ogniu, mieszając
drewnianą łyżką. Całość zagotuj i odstaw z ognia do przestudzenia. Do ciepłej masy dodaj mąkę, jajko, żółtka i przyprawę do piernika. Całość wymieszaj tą samą drewnianą łyżką na jednolitą masę.