3 sprawdzone przepisy na pierogi: tradycyjne, bezglutenowe i dla dzieci
Redakcja MamaDu
18 grudnia 2017, 13:20·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 18 grudnia 2017, 13:20
Zostało już tylko 5 dni do Świąt!
Reklama.
Do Świąt został już tydzień, więc to najlepszy czas na lepienie pierogów. Trudno wyobrazić sobie święta bez pierogów z grzybami i kapustą, to rarytas, który w połączeniu z czerwonym barszczem, smakuje wprost niebiańsko. Gotowe można zamrozić, a w dniu Wigilii wrzucić na wrzątek i po kilku minutach cieszyć się ich smakiem. O czym musimy pamiętać, przygotowując ciasto na pierogi? Najważniejsza jest dobra mąka, odpowiednia ilość oliwy, by ciasto było elastyczne oraz nie zapomnijcie o tym, że ciasto musi odpocząć pod ściereczką.
Oto trzy sprawdzone przepisy na pierogi
1. Pierogi z kapustą i grzybami tradycyjne
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
15 g drożdży
gorąca woda
sól
Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej
10 dag suszonych grzybów
2 cebule
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
Pamiętajcie, żeby kapustę dobrze wypłukać, jeżeli jest zbyt kwaśna. Po pokrojeniu zalejcie ją wrzątkiem i gotujcie ok. 30 min pod przykryciem. Grzyby podsmażone z cebulą na patelni łączymy z kapustą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
2. Pierogi z kapustą i grzybami bezglutenowe
3 szklanki mąki z tapioki
• 2 szklanki białej mąki ryżowej
• 1 szklanka skrobi kukurydzianej
• 1 szklanki skrobi ziemniaczanej
• 350-400 ml wrzącej wody
• 3 łyżeczki sody albo proszku do pieczenia bezglutenowego
• 1 łyżeczka soli
• 8 łyżek oleju
3. Pierogi z kapustą — wersja dla dzieci
Ciasto:
• 500 g mąki pszennej
• 3/4 szklanki letniej wody
• 50 g miękkiego masła
• 1 jajko
• 2 żółtka
• 1 łyżeczka soli
Farsz:
• 400 g kiszonej kapusty
• 1 duża marchew
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól, pieprz do smaku
Dzieci do 4. roku życia nie powinny jeść grzybów. Czasem rodzice decydują się na pierogi z pieczarkami, ale te są także dość ciężkostrawne i nie każde dziecko je lubi. Można także wykonać farsz na słodko, np. pierogi serowe albo z jagodami. Liczy się efekt, chodzi o to, by dziecko na wigilijnym stole znalazło coś dla siebie i wspólnie z nami spędziło czas, nie nudząc się czy podjadając mikołaje z choinki. Smacznego!