Przyprawa do piernika - przepis
Jak zrobić przyprawę do piernika? Przepis na piernikową mieszankę Pexels
Reklama.

Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika to mieszanka aromatycznych przypraw korzennych. Wbrew nazwie, nie dodaje się jej tylko do piernika i korzennych ciasteczek, pasuje też do ciasta marchewkowego, grzanego wina i pumkin spice latte - czyli dyniowej kawy z mlekiem. Sekretem udanej przyprawy do piernika może być dodanie do ciasta kawy, o czym pisałyśmy już w Mama:du. Aby piernik był pyszny i aromatyczny - czyli dokładnie taki, jaki wy lubicie - na pewno warto porzucić pomysł, by użyć gotowego miksu przypraw do piernika ze sklepu. Zamiast tego warto zrobić domową przyprawę do piernika i samemu dobrać proporcje przypraw tak, by smak jak najbardziej nam odpowiadał.
Nasz przepis na przyprawę do piernika także możecie modyfikować, ja nie żałuję cynamonu, bo uwielbiam jego smak w każdym wypieku.

Domowa przyprawa do piernika: skład i przepis

Składniki:
  • jedna paczka cukru wanilinowego,
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • jedna łyżeczka mielonych goździków,
  • gwiazdka anyżu,
  • pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej.

  • Jak zrobić przyprawę do piernika?

    Sposób przygotowania domowej przyprawy do piernika: Do miski wsypać sypkie składniki. Jeśli posiadamy anyż, cynamon lub gałkę w całości musimy spróbować zmielić je w młynku lub rozetrzeć w moździerzu.
    Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i dodać do piernika lub pierniczków.
    Proporcje możecie dowolnie zmieniać. Pamiętajcie, ze cynamon daje smak korzenny, imbir raczej pikantny, na goździki i anyż najlepiej uważać, bo maja najbardziej intensywny smak.