Przyprawa do piernika - przepis
Jak zrobić przyprawę do piernika? Przepis na piernikową mieszankę Pexels

Wiedzieliście, że piernik można zrobić nawet trzy tygodnie przed świętami i przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu? Wiele osób najbardziej lubi tygodniowy piernik, ale wszyscy są zgodni, że w pierniku kluczowa jest przyprawa. Z goździków, cynamonu a może z anyżem? Podpowiadamy, jak zrobić pyszną i aromatyczną przyprawę do piernika w domu.

REKLAMA

Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika to mieszanka aromatycznych przypraw korzennych. Wbrew nazwie, nie dodaje się jej tylko do piernika i korzennych ciasteczek, pasuje też do ciasta marchewkowego, grzanego wina i pumkin spice latte - czyli dyniowej kawy z mlekiem. Sekretem udanej przyprawy do piernika może być dodanie do ciasta kawy, o czym pisałyśmy już w Mama:du. Aby piernik był pyszny i aromatyczny - czyli dokładnie taki, jaki wy lubicie - na pewno warto porzucić pomysł, by użyć gotowego miksu przypraw do piernika ze sklepu. Zamiast tego warto zrobić domową przyprawę do piernika i samemu dobrać proporcje przypraw tak, by smak jak najbardziej nam odpowiadał.
Nasz przepis na przyprawę do piernika także możecie modyfikować, ja nie żałuję cynamonu, bo uwielbiam jego smak w każdym wypieku.

Domowa przyprawa do piernika: skład i przepis

Składniki:
  • jedna paczka cukru wanilinowego,
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • jedna łyżeczka mielonych goździków,
  • gwiazdka anyżu,
  • pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej.

  • Jak zrobić przyprawę do piernika?

    Sposób przygotowania domowej przyprawy do piernika: Do miski wsypać sypkie składniki. Jeśli posiadamy anyż, cynamon lub gałkę w całości musimy spróbować zmielić je w młynku lub rozetrzeć w moździerzu.
    Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i dodać do piernika lub pierniczków.
    Proporcje możecie dowolnie zmieniać. Pamiętajcie, ze cynamon daje smak korzenny, imbir raczej pikantny, na goździki i anyż najlepiej uważać, bo maja najbardziej intensywny smak.