My dziś pokazujemy, jak
smak bigosu można uszlachetnić, sprawić, że nabierze wyjątkowej głębi i będzie trochę mniej kwaśny, jeśli robicie go z samej kapusty kiszonej.
By przygotować bigos z miodem, będziesz potrzebować:
3 kg kapusty kwaszonej (możesz kupić taką w wiaderku)
1 pętko kiełbasy + różne inne wędliny i mięsa, które masz chęć dodać do potrawy, np. 0,5 kg mięsa wieprzowego pokrojonego, np. karkówki lub 0,5 kg wędzonego boczku
1 garść suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki masła
3 szklanki wody lub bulionu
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka kminku
1 łyżka majeranku
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka miodu
opcjonalnie (możesz dodać też tylko wybrane składniki): 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 kieliszek czerwonego wina
Bigos z miodem – przepis krok po kroku
Do dużego, wyższego garnka włóż pokrojoną kiszoną kapustę i zalej ją wodą lub bulionem i włącz, by zaczęła się gotować i niech się
gotuje przez około 1 godzinę. Na początku warto mieszać gotującą się kapustę, aby się nie przypaliła. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę, podsmaż ją na patelni na maśle, a następnie dodaj tam pokrojoną w krążki kiełbasę oraz inne mięso, które chcesz dodać do bigosu, np. pokrojoną w kostkę karkówkę.