Łatwiej obierzesz granat, jeśli wykorzystasz do tego miskę z wodą.
Warto włączyć granaty do swojej diety – mają wiele witamin i minerałów.
Granat można jeść bez dodatków lub w połączeniu z ulubionymi daniami i deserami.
Jak obrać granat?
Owoce mają bardzo grubą skórkę, dlatego musimy wybrać odpowiednio naostrzony nóż. Ścinamy górę owocu tak, by nie naruszyć jego
nasion. Z kolei dół granatu z charakterystyczną "koroną” wycinamy na wzór
stożka. Następnie szukamy na granacie lekkich wybrzuszeń – to tam, pod warstwą skóry, są białe osłonki chroniące pożądane przez nas nasiona. Nacinamy nożem od góry do dołu te miejsca, tworząc kilka linii. Wzdłuż nich rozdzielamy kawałki owocu nad miską z wodą i zaczynamy odłączać nasiona od białej osłonki. Nasiona opadają na dno. Gotowe!
Granat – właściwości
Granaty mają nie tylko świetny smak, ale też szereg właściwości prozdrowotnych. Owoce są bogatym źródłem błonnika, więc sprawdzą się w diecie osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Ale przede wszystkim granat to istna bomba witaminowa i
skarbnica przeciwutleniaczy. Znajdziecie w nim m.in.
witaminę C i B, które skutecznie wspomagają nasz układ immunologiczny i wspierają walkę z infekcjami oraz
witaminy A i E, dzięki którym poprawimy stan skóry, włosów i paznokci. Mówi się też, że granaty na stałe włączone do diety mają właściwości przeciwnowotworowe.
Z czym jeść granaty?
Granat sam w sobie jest już świetną i zdrową przekąską, ale z powodzeniem można dodawać go do śniadań czy deserów. Owoc doskonale smakuje w towarzystwie
awokado – zwłaszcza w sałatkach. Może być także urozmaiceniem w klasycznych śniadaniowych owsiankach czy służyć jako dodatek do naleśników.