obieranie granatu
Jak szybko i skutecznie obrać owoc granatu? fot. unsplash.com
REKLAMA
  • Łatwiej obierzesz granat, jeśli wykorzystasz do tego miskę z wodą.
  • Warto włączyć granaty do swojej diety – mają wiele witamin i minerałów.
  • Granat można jeść bez dodatków lub w połączeniu z ulubionymi daniami i deserami.
  • Jak obrać granat?

    Owoce mają bardzo grubą skórkę, dlatego musimy wybrać odpowiednio naostrzony nóż. Ścinamy górę owocu tak, by nie naruszyć jego nasion. Z kolei dół granatu z charakterystyczną "koroną” wycinamy na wzór stożka. Następnie szukamy na granacie lekkich wybrzuszeń – to tam, pod warstwą skóry, są białe osłonki chroniące pożądane przez nas nasiona. Nacinamy nożem od góry do dołu te miejsca, tworząc kilka linii. Wzdłuż nich rozdzielamy kawałki owocu nad miską z wodą i zaczynamy odłączać nasiona od białej osłonki. Nasiona opadają na dno. Gotowe!

    Granat – właściwości

    Granaty mają nie tylko świetny smak, ale też szereg właściwości prozdrowotnych. Owoce są bogatym źródłem błonnika, więc sprawdzą się w diecie osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Ale przede wszystkim granat to istna bomba witaminowa i skarbnica przeciwutleniaczy. Znajdziecie w nim m.in. witaminę C i B, które skutecznie wspomagają nasz układ immunologiczny i wspierają walkę z infekcjami oraz witaminy A i E, dzięki którym poprawimy stan skóry, włosów i paznokci. Mówi się też, że granaty na stałe włączone do diety mają właściwości przeciwnowotworowe.

    Z czym jeść granaty?

    Granat sam w sobie jest już świetną i zdrową przekąską, ale z powodzeniem można dodawać go do śniadań czy deserów. Owoc doskonale smakuje w towarzystwie awokado – zwłaszcza w sałatkach. Może być także urozmaiceniem w klasycznych śniadaniowych owsiankach czy służyć jako dodatek do naleśników.