
REKLAMA
1. Oliwa z pierwszego tłoczenia
Każdą sałatkę skrapiaj odrobiną oliwy z oliwek. Zapewni to piękny wygląd Twoim włosom na długo - będą błyszczące i miękkie. Dodatkowo, oliwa to cenne źródło witaminy E, która wspomaga redukcję istniejących już zmarszczek i zapobiega powstawaniu kolejnych.
2. Owoc granatu
Moją ulubioną przekąską zawierającą granat jest banalnie prosta sałatka z soczewicy. Gotujesz soczewicę, szatkujesz natkę pietruszki, wrzucasz pestki granatu i całość skrapiasz oliwą z oliwek. Jeśli lubisz, możesz dodać odrobinę czosnku. Mniam! A dlaczego warto jeść granat? Dzięki niemu na długo zachowasz siłę. Wzmocni on Twoje mięśnie i kości dzięki dużej zawartości selenu, potasu, cynku, miedzi oraz witaminy B5, E i C.
3. Zielona herbata
Napój ten warto pić jak najczęściej, szczególnie ze względu na wysoką zawartość polifenoli, czyli związków o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Zielona herbata oczyszcza nasz organizm oraz osłabia apetyt. Okazuję się również, że zapobiega wysuszeniu i łuszczeniu się skóry, a także poprawia jej elastyczność. Zielona herbata także pobudza. Warto się do niej przekonać.
4. Gorzka czekolada
Ciemna czekolada to absolutnie słodycz dozwolona. Jest źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Zadba więc o Twoje skupienie i czysty umysł. Ponadto, zawiera antyutleniacze - flawonoidy, chroniące skórę przed promieniowanie słonecznym oraz zapobiegające nowotworom i chorobom serca.
5. Tłuste ryby
Podobno już jemy ich dużo więcej, ale wciąż za mało. Ryby na naszych talerzach powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jak się okazuje warto wybierać te tłuste np.: łososia, tuńczyka, makrelę. Gatunki te są cennym źródłem kwasów omega 3, którym zawdzięczamy spowolniony proces starzenia się skóry.
6. Brokuły
Te zielone warzywa pasują zarówno do sałatek, jak i jako dodatek do dań głównych. Pysznie komponują się z prażonymi migdałami. Brokuły są bogate w sulforafan, który pobudza procesy zwalczania wolnych rodników w komórkach oraz ma działanie przeciwnowotworowe. Ponadto, warzywa te stanowią źródło cennych przeciwutleniaczy: selen, luteina, koenzym Q10, witamina C i beta karoten.
7. Awokado
Mówi się, by na awokado uważać, bo jest kaloryczne. Jednak bez obaw, są to te dobre kalorie, których szczędzić sobie nie musimy. Owoc ten zawiera cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegające tworzeniu się zatorów krwi w tętnicach.
8. Siemię lniane
Mielone siemię lniane jest idealnym zamiennikiem mąki podczas przygotowywania sosów. Całe ziarna można z powodzeniem dodawać do porannej owsianki. Warto, ponieważ stanowią one bogactwo witaminy E, która zapewni młody wygląd Twojej cerze - zapobiegnie utracie wody ze skóry i zachowa jej elastyczność.
9. Natka pietruszki
Zawiera dużo witaminy C i rutyny. Pomoże Ci zachować sokoli wzrok, wzmocni Twoje kości i stawy, a także wspomoże układ krwionośny. Można jej użyć zarówno na kanapki jak i do sałatek. Wspaniale się sprawdza także jako dekoracja do dań - taka do zjedzenia oczywiście. Jest również bezcennym składnikiem wszelkich zielonych koktajli - działa oczyszczająco.
10. Pomidory
Czerwone pomidory dorównują swoim działaniem markowym kremom przeciwzmarszczkowym! Dzięki dużej zawartości witaminy A i E zapewnią elastyczność Twojej skórze i ochronią ją przed zbyt szybkim starzeniem się. Ponadto, te czerwone warzywa mają również wysoką zawartość witaminy C. Jedząc pomidory, w każdej postaci, wzmocnisz swoje naczynia krwionośne i dotlenisz skórę.
Źródło: Polityka