kawa z kardamonem
Kawa z kardamonem rozgrzewa i wzmacnia organizm unsplash.com
Reklama.
  • Kardamon to przyprawa znana już w starożytności i wykorzystywana w celach leczniczych.
  • Warto dodawać szczyptę do kawy, bo wzmacnia organizm i łagodzi przebieg infekcji wirusowych.
  • Dodatkowo kawa z kardamonem nie tylko dodaje energii, ale też zwiększa potencję.
  • Kardamon już w starożytności był wykorzystywany w celach leczniczych. Wykorzystywano go (i nadal wykorzystuje) przy dolegliwościach trawiennych, m.in. wzdęciach, nieżytach żołądka, niestrawności. Działa rozkurczowo, a zarazem łagodząco na wszelkie podrażnienia układu pokarmowego.

    Kawa z kardamonem – właściwości

    Kardamon jest też znany z tego, że wzmacnia organizm i podnosi jego odporność, dlatego sprawdza się przy wszelkiego rodzaju infekcjach dróg oddechowych. Zmniejsza katar, udrażnia nos, pomaga w pozbyciu się kaszlu. Jest jeszcze jeden plus regularnego spożywania kardamonu – zwiększa potencję, bo przyczynia się do lepszego ukrwienia narządów płciowych.
    Kardamon zalicza się do przypraw korzennych, ma lekko cytrusowy, słodkawy posmak. Ma też przyjemny, ale charakterystyczny, bo dość ostry aromat, dlatego trzeba dodać go do kawy z umiarem. Można kupić zmielone lub całe ziarna, te drugie są bardziej intensywne w smaku.

    Kawa z kardamonem - przepis

    Jak przygotować kawę z kardamonem? Zmiel kilka ziarenek kardamonu w młynku lub moździerzu lub weź pół łyżeczki zmielonej przyprawy. Dodaj ją do kawy, wymieszaj i zaparz, tak jak zwykle to robisz: po turecku, przelewowo albo w tygielku.
    Jeśli pijesz kawę z ekspresu, to szczyptę kardamonu dodaj po prostu do gotowej kawy. Do przygotowanej już kawy możesz też dodać mleko, mleczną piankę oraz cukier, jeśli lubisz, ale pamiętaj, że kardamon jest już sam w sobie dość słodkawy.