krojenie papryki
Papryka jest bardzo zdrowa, ale żeby smakowała wybornie, trzeba wiedzieć, jak wybrać tę idealną. Fot. Sarah Chai z Pexels
Reklama.
  • Każda papryka jest zdrowa i warto po nią sięgać zarówno na surowo, jak i do gotowania i pieczenia.
  • Zwróć uwagę na kolor i kształt tego warzywa, a będziesz wiedziała, której właśnie potrzebujesz.
  • Po paprykę powinny sięgać szczególnie kobiety w ciąży, osoby na diecie i chcące zatrzymać młodość.
  • Różnią się na pierwszy rzut oka

    Pierwsze, co można zobaczyć, to różnice w kolorze. Zielona papryka to... niedojrzałe warzywo. Ale jak najbardziej można ją jeść, a nawet warto, bo ma mało kalorii, za to mnóstwo kwasu foliowego, więc powinny po nią sięgać kobiety w wieku rozrodczym. Lekko gorzka w smaku, tę cechę zawdzięcza kapsaicynie, która działa rozgrzewająco i przeciwbólowo.
    Zielona papryka nie każdemu przypadnie do gustu na kanapce, ale faszerowana i zapieczona, znajdzie więcej fanów.
    Żółtka papryka wcale nie jest "trochę dojrzała", jest w pełni dojrzałym warzywem, delikatna w smaku, miękka i bardzo soczysta. Świetnie sprawdzi się do podania z hummusem czy na kanapce z delikatną wędliną. Ma 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a do tego bogactwo wit. E i B6, zwanych witaminami młodości.
    Najlepsza na koniec, bo najzdrowsza z tego trio jest papryka czerwona, choć jest też najbardziej kaloryczna. Ma też najwięcej witamin E, A i C oraz luteiny. Doskonale wpływa na nasz wzrok i kondycję skóry. Nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i pieczenia i gotowania, ale tu na jeden szczegół warto zwrócić uwagę.

    Ile brzuszków ma papryka

    Kiedyś często powtarzanym mitem było, że papryki są żeńskie i męskie, jednak biologicznie jest to... niemożliwe. Prawdą jest, że w sklepie bez trudu zauważysz warzywa o 3 i 4 wybrzuszeniach na końcu. Jeśli zamierzasz gotować lub piec warzywo wybierz to z trzema wybrzuszeniami. Po podgrzaniu jest bardziej zwarta, łatwiej też ją obrać.
    Papryka z czterema końcami będzie smaczniejsza na surowo, jest słodka, soczysta, przyjemnie chrupie, a skórka nie odchodzi od niej tak łatwo. Idealnie sprawdzi się też w sałatkach. Jedno spojrzenie i wszystko jest jasne.
    Znacznie rzadziej widujemy papryki białe, pomarańczowe i ciemnofioletowe. Wyglądają zjawiskowo. Po paprykę warto sięgać, bo to warzywo idealne zarówno solo, jak i w towarzystwie mięs, sosów czy serów. Przyjemne chrupanie z powodzeniem zastąpi niezdrowe przekąski do seansu filmowego.