Tego, że kapusta jest zdrowa, nikomu nie trzeba tłumaczyć. Znajdziemy w niej witaminę C, A, witaminy z grupy B, a także żelazo, potas, wapń, a bogactwo błonnika ułatwia trawienie. Warto podawać kapustę także dzieciom, zarówno świeżą, gotowaną, jak i kiszoną.
Pazibroda lub parzybroda, to tradycyjne danie kuchni z ziemi kieleckiej, można ją też spotkać na południowym Mazowsza, szczególnie w rejonie Radomia. Zupa, dawniej była czymś na kształt gulaszu, jednogarnkowym, szybkim w przygotowaniu, zdrowym i smacznym daniem. Nazwa zupy pochodzi od długich nitek kapusty, które w czasie jedzenie parzą w brodę.
Dziś podaje się ją coraz częściej w formie nieco rzadszej zupy. Często serwowana jest przedszkolakom, bo zdrowa i sycąca pazibroda ma dodatkowo doskonały smak. Używając do niej młodych warzyw, uzyskujemy zdrowe danie obiadowe, które ma lekko słodki posmak, po który chętnie sięgają również niejadki.
Składniki na pazibrodę (parzybrodę)
płó niewielkiej główki młodej kapusty
2 młode marchewki
3 młode ziemniaki
100 g słoniny lub wędzonego boczku
sól
pieprz
koperek do podania
opcjonalnie kilka pulpetów drobiowych
Jak ugotować parzybrodę krok po kroku
Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i w garnku z grubym dnem wytapiamy tłuszcz. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy pozostałą część. Do garnka ze skwarkami dokładamy kapustę i podsmażamy razem.
Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy ziemniaki oraz marchewkę i całość zalewamy wodą, do poziomu ziemniaków. Dotujemy do miękkości warzyw i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków, zgniatamy delikatnie zupę, część warzyw powinna zostać w całości.
Moja babcia serwowała zupę z pulpetami drobiowymi i koperkiem. Jesienią zamiast pulpetów do zupy trafiały borowiki. Ta zupa, to niezapomniany smak dzieciństwa, do którego chętnie wracamy. Jej wielką zaletą jest fakt, że bardzo lubią ją dzieci.