Szatkowana kapusta
Poszatkowana młoda kapusta po ugotowaniu parzy w brodę, stąd nazwa zupy pazibroda lub parzybroda. Fot. Pixabay
Reklama.

Co to jest pazibroda

Pazibroda lub parzybroda, to tradycyjne danie kuchni z ziemi kieleckiej, można ją też spotkać na południowym Mazowsza, szczególnie w rejonie Radomia. Zupa, dawniej była czymś na kształt gulaszu, jednogarnkowym, szybkim w przygotowaniu, zdrowym i smacznym daniem. Nazwa zupy pochodzi od długich nitek kapusty, które w czasie jedzenie parzą w brodę.
Dziś podaje się ją coraz częściej w formie nieco rzadszej zupy. Często serwowana jest przedszkolakom, bo zdrowa i sycąca pazibroda ma dodatkowo doskonały smak. Używając do niej młodych warzyw, uzyskujemy zdrowe danie obiadowe, które ma lekko słodki posmak, po który chętnie sięgają również niejadki.

Składniki na pazibrodę (parzybrodę)

  • płó niewielkiej główki młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 3 młode ziemniaki
  • 100 g słoniny lub wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • koperek do podania
  • opcjonalnie kilka pulpetów drobiowych
  • Jak ugotować parzybrodę krok po kroku

    Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i w garnku z grubym dnem wytapiamy tłuszcz. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy pozostałą część. Do garnka ze skwarkami dokładamy kapustę i podsmażamy razem.
    Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy ziemniaki oraz marchewkę i całość zalewamy wodą, do poziomu ziemniaków. Dotujemy do miękkości warzyw i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków, zgniatamy delikatnie zupę, część warzyw powinna zostać w całości.
    Moja babcia serwowała zupę z pulpetami drobiowymi i koperkiem. Jesienią zamiast pulpetów do zupy trafiały borowiki. Ta zupa, to niezapomniany smak dzieciństwa, do którego chętnie wracamy. Jej wielką zaletą jest fakt, że bardzo lubią ją dzieci.