
"Oj, bladziutka jesteś, czekaj, zaraz wątróbki ci usmażę" - pamiętacie to z dzieciństwa? Tylko żeby ta wątróbka smakowała jak z babcinej kuchni, to byłoby dobrze. Jednak prawda jest taka, że nie każdy potrafi ją dobrze przygotować, a prawda jest taka, że wątróbkę mało kto umie przygotować. Podpowiadamy, co zrobić, aby rozpływała się w ustach, zamiast łamać szczęki.
Jak oczyścić wątróbkę drobiową
Wybieraj wątróbkę ciemną, równo wybarwioną. Taka jest świeża i zdrowa. Każdą oczyść dokładnie z błonek i żyłek, bo to one najbardziej twardnieją przy smażeniu. Bardzo dokładnie opłucz ją pod zimną wodą i dokładnie osusz.Jak smażyć wątróbkę, żeby była mięciutka
Wątróbkę symbolicznie oprósz odrobiną mąki. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy (dzięki temu trikowi, nie będzie pryskać), około 5 mm głębokości. Kiedy olej będzie gorący, układamy na nim wątróbki. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony, jeśli przeciągniesz, mięso stanie się twarde i gumowate.Z czym podawać wątróbkę
Do wątróbki świetnie pasuje duszona cebula, ale też prażone jabłka lub gruszki. Świetnie sprawdzi się tu również konfitura z jarzębiny. Można się również pokusić o przygotowanie delikatnego sosu z wykorzystaniem pieczonych warzyw i odrobiny białego wina.Może cię zainteresować także: Idealny schabowy istnieje, oto jego sekret. Od dziś będziesz go robić tylko tak