
Reklama.
Jak oczyścić wątróbkę drobiową
Wybieraj wątróbkę ciemną, równo wybarwioną. Taka jest świeża i zdrowa. Każdą oczyść dokładnie z błonek i żyłek, bo to one najbardziej twardnieją przy smażeniu. Bardzo dokładnie opłucz ją pod zimną wodą i dokładnie osusz.Wątróbkę możesz przełożyć do pojemnika z mlekiem, dzięki czemu będzie bardziej soczysta. W mleku wątroba drobiowa powinna leżeć nie krócej niż godzinę. Następnie pomocnie osuszamy. Do tego celu warto użyć sita, dodatkowo wyłożonego kuchennym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wody.
Jak smażyć wątróbkę, żeby była mięciutka
Wątróbkę symbolicznie oprósz odrobiną mąki. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy (dzięki temu trikowi, nie będzie pryskać), około 5 mm głębokości. Kiedy olej będzie gorący, układamy na nim wątróbki. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony, jeśli przeciągniesz, mięso stanie się twarde i gumowate.Wątróbkę przekręcamy tylko raz w połowie czasu smażenia, inaczej pozbawimy ją wilgoci. Najlepiej używać do tego szpatułki lub szczypiec, żeby nie nakłuwać mięsa, bo wilgoć ze środka wycieknie do oleju. Wątróbkę solimy nie wcześniej niż w połowie smażenia, jeśli zamierzamy ją jeszcze dusić w cebuli, czy inny sosie, to dopiero z niego wątróbka ma przyjąć sól. Inaczej będzie twarda.
Z czym podawać wątróbkę
Do wątróbki świetnie pasuje duszona cebula, ale też prażone jabłka lub gruszki. Świetnie sprawdzi się tu również konfitura z jarzębiny. Można się również pokusić o przygotowanie delikatnego sosu z wykorzystaniem pieczonych warzyw i odrobiny białego wina.Może cię zainteresować także: Idealny schabowy istnieje, oto jego sekret. Od dziś będziesz go robić tylko tak