
Niektórzy dodają do rosołu lubczyk, inni cenią sobie smak, który bulionowi nada liść kapusty, moja babcia dodawała buraka dla intensywniejszego koloru, nie mówiąc o przypalonej łupinie cebuli. Okazuje się jednak, że najlepsi szefowie kuchni cenią sobie zupełnie inny składnik rosołu. Oto dlaczego warto dodać do bulionu łyżkę octu.
Do rosołu łyżka octu
Umówmy się — mało kto z nas ceni właściwości smakowe octu. Istnieją co prawda smakosze, którzy octem doprawiają galaretki mięsne czy zimne nóżki, większość jednak dla walorów smakowych i właściwości zdrowotnych wybiera do tego cytrynę. Nie chodzi jednak o to, by octem rosół doprawiać, a by dodać jedynie łyżkę na 5-litrów zupy.Może cię zainteresować także: Sekrety babcinego rosołu. Kilka trików, dzięki którym opanujesz tę sztukę do perfekcji
Może cię zainteresować także: Rosół zero waste! Z tymi przepisami wyczarujesz kilka obiadów z jednej zupy