
REKLAMA
Do rosołu łyżka octu
Umówmy się — mało kto z nas ceni właściwości smakowe octu. Istnieją co prawda smakosze, którzy octem doprawiają galaretki mięsne czy zimne nóżki, większość jednak dla walorów smakowych i właściwości zdrowotnych wybiera do tego cytrynę. Nie chodzi jednak o to, by octem rosół doprawiać, a by dodać jedynie łyżkę na 5-litrów zupy.Może cię zainteresować także: Sekrety babcinego rosołu. Kilka trików, dzięki którym opanujesz tę sztukę do perfekcji
Jak zadziała ocet jako dodatek do rosołu? Rozpuści tkankę chrzęstną i tkanki łączne stanowiące składową mięsa. Ten sposób ma sprawić, że aromat mięsa będzie wyraźniej wyczuwalny, poprawi zarówno jego walory smakowe, jak i odżywcze. Rosół będzie bogaty w kolagen, gęstszy i po prostu smaczniejszy.
Ocet wlewamy w trakcie gotowania zupy, najlepiej, gdy rosół "mruga" na palniku co najmniej od godziny. Musimy uważać, by nie przesadzić z jego ilością, by nie nadać bulionowi octowego smaku. Najlepiej zacząć od łyżki na cały duży garnek. Kluczowy jest kwas, który rozpuści mięso, więc właściwie możecie spróbować nawet soku z cytryny. On jednak może nadać bulionowi niepożądany aromat cytrusów.
Może cię zainteresować także: Rosół zero waste! Z tymi przepisami wyczarujesz kilka obiadów z jednej zupy