To nie wszystko. Zakwas z buraków działa pozytywnie na mikroflorę jelitową, ma dużą zawartość żelaza, więc jest polecany przy anemii, a także obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo mówi się, że
sok z buraka zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca czy nowotwory.
Zakwas z buraka – przepis
W
sklepach z ekologiczną żywnością, a w ostatnim czasie prawie w każdym markecie, można kupić gotowy zakwas z buraka. W szklanych butelkach kupisz go w każdej ilości (zwracaj tylko uwagę na skład), ale równie dobrze
możesz go przygotować samodzielnie. By zrobić zakwas buraczany, będziesz potrzebować:
500 g buraków
2 szklanki wody (500 ml) przefiltrowanej lub przegotowanej o temperaturze pokojowej
pół łyżki soli
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
Zakwas buraczany – jak przygotować
Pamiętaj, że do zakwasu potrzebne są buraki najwyższej jakości – najlepiej mieć je z
własnego ogródka albo od kogoś zaprzyjaźnionego, kto hoduje warzywa bez zbędnych nawozów itp. Buraki obierz ze skórki jak najcieniej się da i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój obrane warzywa w grubą kostkę i obierz czosnek. Następnie rozgnieć ząbki czosnku boczną stroną noża - dzięki temu puści swój drogocenny
sok z czosnku. W garnku podgrzej 2 szklanki wody i dodaj do niej sól, zamieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia kryształków – tak powstała solanka.