Jogurt naturalny w słoiczkach
Co powinno się znaleźć w składzie jogurtu naturalnego? Archiwum prywatne
Reklama.

Jaki jogurt naturalny kupować?

Prawdziwy jogurt naturalny powstaje tak naprawdę z dwóch składników: mleka i żywych kultur bakterii. Zdrowy, pozytywnie wpływający na nasze jelita jogurt tworzony jest podczas fermentacji mleka, które zostaje poddane działaniu różnych szczepów bakterii.
To właśnie żywe kultury bakterii są składnikiem, którego powinniśmy wypatrywać w składzie produktu. Jeśli ich tam nie ma, możemy podejrzewać, że jogurt w rzeczywistości nie jest do końca "naturalny" i z pewnością nie zadziała na nasz organizm tak, jakbyśmy sobie tego życzyli.

Jogurt naturalny – czytanie składu

Bardzo ważne jest więc czytanie składu. Zdaję sobie sprawę, że przy długich zakupach może być to uciążliwe, ale warto wytworzyć w sobie nawyk sprawdzania składników. Czego dokładnie powinniśmy wypatrywać w przypadku jogurtu naturalnego? Żywych kultury bakterii lub ich dokładnych nazw: Lactobacillus bulgaricus lub Streptococcus thermophilus.
Najlepiej, gdy podana jest także bardziej szczegółowa informacja, dotycząca tego, ile żywych komórek bakterii znajduje się w mililitrze jogurtu. Poza tym ważnym składnikiem są także szczepy pałeczek kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit.
Zbyt długa lista składu jogurtu naturalnego powinna wzbudzić nasz niepokój – najpewniej świadczy ona o tym, że do jogurtu zostało dodanych sporo niepotrzebnych składników.
Jeśli chcemy mieć gwarancję, że jogurt jest w pełni naturalny, najlepszym sposobem będzie oczywiście zrobienie go samodzielnie w domu. Wystarczy zamówić w sklepach ze zdrową żywnością kultury bakterii i wykonać jogurt naturalny samodzielnie. Jeśli jednak wolimy szybszą wersję – następnym razem zwróćmy uwagę na skład.