
Reklama.
Jaki jogurt naturalny kupować?
Prawdziwy jogurt naturalny powstaje tak naprawdę z dwóch składników: mleka i żywych kultur bakterii. Zdrowy, pozytywnie wpływający na nasze jelita jogurt tworzony jest podczas fermentacji mleka, które zostaje poddane działaniu różnych szczepów bakterii.Może cię zainteresować także: Zobacz, co się stanie, gdy zjesz codziennie jeden jogurt. Wyniki zaskoczyły nawet lekarzy!
To właśnie żywe kultury bakterii są składnikiem, którego powinniśmy wypatrywać w składzie produktu. Jeśli ich tam nie ma, możemy podejrzewać, że jogurt w rzeczywistości nie jest do końca "naturalny" i z pewnością nie zadziała na nasz organizm tak, jakbyśmy sobie tego życzyli.
Jogurt naturalny – czytanie składu
Bardzo ważne jest więc czytanie składu. Zdaję sobie sprawę, że przy długich zakupach może być to uciążliwe, ale warto wytworzyć w sobie nawyk sprawdzania składników. Czego dokładnie powinniśmy wypatrywać w przypadku jogurtu naturalnego? Żywych kultury bakterii lub ich dokładnych nazw: Lactobacillus bulgaricus lub Streptococcus thermophilus.Najlepiej, gdy podana jest także bardziej szczegółowa informacja, dotycząca tego, ile żywych komórek bakterii znajduje się w mililitrze jogurtu. Poza tym ważnym składnikiem są także szczepy pałeczek kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit.
Zbyt długa lista składu jogurtu naturalnego powinna wzbudzić nasz niepokój – najpewniej świadczy ona o tym, że do jogurtu zostało dodanych sporo niepotrzebnych składników.
Jeśli chcemy mieć gwarancję, że jogurt jest w pełni naturalny, najlepszym sposobem będzie oczywiście zrobienie go samodzielnie w domu. Wystarczy zamówić w sklepach ze zdrową żywnością kultury bakterii i wykonać jogurt naturalny samodzielnie. Jeśli jednak wolimy szybszą wersję – następnym razem zwróćmy uwagę na skład.
Może cię zainteresować także: 6 rzeczy, których nigdy nie jedz na śniadanie. Zdziwisz się, co jest na tej liście