
Kiszone gruszki nie są tak chętnie przygotowywane na zimę jak kiszone ogórki, buraki czy czosnek. A szkoda, bo to prawdziwa bomba witaminowa! Do tego wzmacniają odporność i wpływają pozytywnie na układ krążenia. Jest jeszcze jeden plus – ich ukiszenie jest banalnie proste.
Wzmacniają odporność
Jak wszystkie kiszonki, również te z gruszek są naturalnym probiotykiem, dzięki czemu wzmacniają naszą odporność. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości potasu (ok. 115 mg/100 g) świetnie wpływają na układ krążenia – zapobiegają nadciśnieniu, wspomagają pracę serca, zmniejszają ryzyko udaru.Jak przygotować kiszone gruszki?
Będziesz potrzebować: 1 kg gruszek (wybieraj te mniejsze i twardsze), 1 litr wody, 1 laskę cynamonu, 1 płaską łyżkę soli, kilka ziaren kardamonu lub goździków (opcjonalnie).Może cię zainteresować także: Mało kto wie, że czosnek się kisi. Wtedy działa jak antybiotyk i probiotyk w jednym [przepis]