Zamknijmy to zielone złoto w słoiczkach. Zimą, kiedy zacznie się sezon na infekcje,
sałatka z zielonych pomidorów będzie nie tylko pysznym dodatkiem do obiadu, ale też kuracją wspierającą odporność.
Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów
Składniki na marynowane zielone pomidory:
1 kg zielonych niedojrzałych pomidorów
3 cebule
2 szklanki wody
1 łyżka soli
pół szklanki cukru
pół szklanki octu 10 proc.
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka białej gorczycy
Jak zrobić sałatkę z zielonych niedojrzałych pomidorów na zimę
Pomidory umyć i pokroić na dość grube plastry 5-7 mm. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na noc. Najlepiej przykryć je ściereczką, żeby nie stały się ucztą dla
muszek owocówek. Zlać wodę z pomidorów, obrać i pokroić cebulę w cienkie półplasterki i wymieszać z pomidorami.