Borówki
Dżem borówkowy - przepis unsplash/ Monika Grabkowska
Reklama.

Dżem borówkowy – przepis

Kluczem do zrobienia naprawdę pysznego dżemu borówkowego są świeże owoce, kupione w sprawdzonym miejscu. Jeśli więc chcecie, by wasze przetwory były naturalne i smakowite, odwiedźcie lokalny warzywniak i właśnie tam kupcie borówkę amerykańską.
Alternatywą dla tych owoców są też czarne jagody, które rosną dziko w polskich lasach. Jeśli akurat odwiedzacie na przykład Bory Tucholskie albo mieszkacie w tych terenach, warto zerwać świeże jagody i właśnie z nich zrobić dżem.

Dżem borówkowy: składniki

Dla tych, którzy jednak zdecydowali się na "Team borówki", przedstawiamy niżej listę produktów potrzebnych do wykonania dżemu:
- 800 g borówek;
- 200 g cukru (dla miłośników słodyczy może być odrobinę więcej, ale lepiej nie przesadzać z cukrem);
- sok z jednej małej cytryny lub sok z ½ większej cytryny.

Dżem borówkowy – jak go zrobić?

Dżem borówkowy będzie smakował idealnie z żytnim chlebem, można dodać go do ciast, a nawet zjeść zupełnie bez niczego. Jeśli już nie możecie się doczekać, by go spróbować, koniecznie przeczytajcie przepis i zabierzcie się do roboty.
1. Zaczynamy od dokładnego umycia borówek. Następnie wrzucamy je do garnka i posypujemy cukrem. Niektórzy zalecają, by taką mieszankę pozostawić na kilka godzin, można jednak od razu przystąpić do gotowania.
2. Borówki gotujemy na dużym ogniu przez około 20-30 minut. W międzyczasie dodajemy sok z cytryny i cały czas mieszamy.
3. Na koniec rozlewamy gorący dżem do słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przechowujemy przetwór w chłodnym i suchym miejscu. I gotowe!
Jestem pewna, że zjedzenie dżemu borówkowego w okresie jesienno-zimowym sprawi, że na nowo poczujemy lato.
Smacznego!