
Reklama.
Jak zrobić schabowego? – przepis od Karola Okrasy
Niektórzy z nas sugerują się sugestiami rodziców czy dziadków, inni wypracowali swój własny patent na schabowego. Warto jednak dowiedzieć się, co na temat tradycyjnego polskiego obiadu ma do powiedzenia znany kucharz – Karol Okrasa.Może cię zainteresować także: Spróbujesz raz i już więcej nie zjesz jej inaczej. Oto sekretny składnik mizerii
Przedstawiamy więc przepis na schabowego, zgodnie z jego rekomendacjami. Zanim zabierzemy się do smażenia, powinniśmy wyposażyć się w:
- 500 g schabu wieprzowego w plastrach;
- 200 g bułki tartej;
- 3 łyżki mąki krupczatki (lub mąki pszennej z kaszą manną);
- 2 jajka;
- przyprawy: sól i pieprz.
- 500 g schabu wieprzowego w plastrach;
- 200 g bułki tartej;
- 3 łyżki mąki krupczatki (lub mąki pszennej z kaszą manną);
- 2 jajka;
- przyprawy: sól i pieprz.
Przepis na schabowego od Karola Okrasy
Zrobienie schabowego zgodnie z przepisem Karola Okrasy wcale nie jest skomplikowane. Warto jednak poznać kilka patentów, które wpłyną na smak obiadu.1. Zaczynamy od umycia mięsa. Następnie rozkładamy je na folii spożywczej, w taki sposób, by było nią okryte z dwóch stron. Wówczas podczas ubijania nie ubrudzimy zarówno deski do krojenia, jak i tłuczka.
2. Ubijamy mięso. Według Karola Okrasy schabowe powinny mieć grubość około 1 cm. Nie odcinamy białej otoczki wokół mięsa. To właśnie ona sprawia, że schabowe są soczyste.
2. Ubijamy mięso. Według Karola Okrasy schabowe powinny mieć grubość około 1 cm. Nie odcinamy białej otoczki wokół mięsa. To właśnie ona sprawia, że schabowe są soczyste.
3. Po ubiciu doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wykładamy mięso na talerz i odstawiamy na bok, ale nie do lodówki.
4. Do głębokiego talerza wbijamy dwa jajka. W drugim talerzu umieszczamy mąkę, a w trzecim bułkę tartą.
4. Do głębokiego talerza wbijamy dwa jajka. W drugim talerzu umieszczamy mąkę, a w trzecim bułkę tartą.
5. Karola Okrasa poleca, by schabowego panierować dwukrotnie, a więc najpierw obtaczamy mięso w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na koniec dociskamy, by panierka mocno się trzymała i jeszcze raz obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Ważne jest to, by kotlet obtoczony w panierce niemalże od razu wylądował na patelni.
6. Okrasa uważa, że kotlet schabowy powinien być smażony na smalcu, a mięso ma być lekko zanurzone w tłuszczu. Na rozgrzanej patelni układamy więc schabowe i smażymy na średnim ogniu. I gotowe!
Schabowe według przepisu Karola Okrasy są naprawę delikatne, chrupiące i po prostu przepyszne. Nawet jeśli macie swoje patenty na przygotowywanie tradycyjnego polskiego obiadu, warto choć raz przetestować przepis znanego kucharza – prawdziwe niebo w gębie.
Może cię zainteresować także: Przekrój na pół i potrzyj. Od dziś już zawsze będziesz robić test ziemniaka