Reklama.
Całkiem inna mizeria
Na naszych stołach króluje mizeria ze śmietaną, jedni robią ją na słodko-kwaśno, inni na słono. Tym razem jednak proponujemy sięgnięcie po zupełnie inny smak, który sprawdzi się w daniach azjatyckich. Odmieni także oblicze tradycyjnego schabowego.Sekretnym składnikiem jest miód, który sprawia, że ogórki na dłużej pozostają chrupiące. A do tego pięknie błyszczą. Miód nadaje też głębi smaku, w wersji wegańskiej można zastąpić go syropem z agawy.
Składniki na mizerię po chińsku
5 średnich ogórków gruntowych
łyżka miodu
2 ząbki czosnku
pół papryczki chilli
łyżka octu jabłkowego
sól do smaku
opcjonalnie koperek lub kolendra
Składniki na mizerię po chińsku
Jak zrobić mizerię po chińsku
Ogórki umyj i obierz ze skórki, pokrój je w półplasterki około 2-3 mm grubości, dzięki temu ogórki zachowają chrupkość. Papryczkę oczyść z nasion i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.Chińską mizerię dopraw miodem, octem jabłkowym i odrobiną soli. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny. Na koniec można dodać odrobinę koperku lub świeżej kolendry. Mizeria jest słodko-ostra, idealnie komponuje się także z daniami z grilla.
Może cię zainteresować także: Prosty trik, dzięki któremu już nigdy nie trafisz na... gorzkiego ogórka