pikle, marynowane warzywa, warzywa w occie
Marynowane warzywa, czyli pikle, to świetny dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Pixabay
Reklama.
Pikle to mieszanka warzyw m.in. ogórków, marchewki, dyni, cebuli czy pieczarek w marynacie. Może być w wersji ostrej lub octowej z curry. Nadają się idealnie jako dodatek do obiadu, mięs, sałatek czy kanapek, ale można je również jeść same jako przekąskę. Właściwie to wolno ich używać zamiennie dla innych przetworów w zalewie octowej.

Przepis na pikle z warzyw - składniki:

Aby przygotować kolorowe warzywne pikle, będziesz potrzebować:
  • 8 ogórków gruntowych
  • 1 marchewkę
  • 2 papryki
  • 0,5 kalafiora
  • 2 cebule
  • 10-12 małych pieczarek
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki soli + do posypania warzyw
  • Zalewa do pikli:
  • 4 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki curry
  • jeśli wolisz ostrzejszą wersję, dodaj 1 łyżkę curry oraz pół łyżki chili
  • Jak przygotować pikle krok po kroku

    Pokrój warzywa: marchew, ogórki, dynię i cebulę w plastry, paprykę w paski, a kalafiora na mniejsze różyczki. Wszystko umieść w dużej misce, posól i zostaw na ok. godzinę. Gdy warzywa puszczą sok, odcedź je i umieść warzywną mieszankę w czystych i wyparzonych słoikach. Przygotuj zalewę octową do pikli: nalej do garnka wodę, wsyp cukier, gorczycę, curry i chili i dolej ocet. Zagotuj całość i gorącą mieszanką zalej umieszczone w słoikach warzywa.
    Pozakręcaj słoiki, odwróć je do góry dnem i zostaw do wystygnięcia stojące na wieczkach na bawełnianej ściereczce. Po wystudzeniu można je odstawić Jeśli wolisz, możesz zalać warzywa ostudzoną zalewą, a następnie poddać je procesowi pasteryzacji.