Przez trzymanie w lodówce przejdzie zapachami, które zneutralizuje. Równocześnie niska temperatura sprawi, że spowolnią się procesy metaboliczne zachodzące w ziarnach, co negatywnie wpłynie na
smak i jakość kawy. Dodatkowo, zostaną zniwelowane olejki eteryczne znajdujące się w kawie, przez co straci ona swój aromat. Nie wsypuj więc do naczynia ogromnej ilości, która się zmarnuje, wystarczy garść.
Jak usunąć przykry zapach dzięki kawie? Instrukcja w kilku krokach
Możesz, w celu pozbycia się przykrych zapachów w lodówce, użyć ziaren kawy w całości, ale równie dobrze mogą to być
fusy po porannej kawie, które i tak najczęściej lądują w koszu na śmieci. Pierwszy sposób to po prostu umieszczenie miseczki czy talerzyka z
ziarnami kawy na jednej z półek lodówki, najlepiej na jednej ze środkowych. Ziarna, które na świeżo zmielisz, będą chłonęły wilgoć i zapachy jeszcze szybciej.