Jeden z najpopularniejszych drinków, którego barmani robią już z prawie zamkniętymi oczami. Jest
idealny na upały, bo jego składniki bardzo orzeźwiają. Mojito bezalkoholowe będzie świetnym zamiennikiem
lemoniady. O upały latem w tym roku w Polsce nie trudno, więc będziesz miała niejedną okazję, żeby wypróbować nasz przepis.
Składniki potrzebne do przygotowania drinka
Żeby przygotować drinka bezalkoholowego, będzie nam potrzebna:
1 limonka
1-2 łyżki cukru trzcinowego (nie mylić z brązowym. Możesz zastąpić też zwykłym białym)
1 garść świeżych liści mięty
kubek kruszonego lodu (możesz kostki lodu zawinąć w ściereczkę i tłuc je tłuczkiem do mięsa lub wrzucić kostki do kielichowego blendera)
woda gazowana
Dobrze, żeby wszystkie składniki były
dosyć mocno schłodzone, to sprawi, że w czasie robienia mojito, składniki nie zagrzeją się i lód dłużej utrzyma temperaturę w drinku.
Jak przygotować bezalkoholowe mojito
Limonkę sparz gotującą się wodą i pokrój wzdłuż w ćwiartki. Do wysokiej szklanki (najlepiej 300 ml lub więcej) wrzuć kawałki limonki oraz cukier trzcinowy. Ugnieć wszystko moździerzem lub np. końcówką od tłuczka czy łyżką, jeśli nie posiadasz moździerza. Poprzez ugniatanie chcemy
wycisnąć sok z limonki, ale również rozetrzeć kryształki cukru. Pamiętaj też, by ćwiartki limonki były miąższem do góry podczas ugniatania – wtedy unikniemy goryczy, która może się uwalniać, gdy będziemy ugniatać samą skórkę.