Bób
Jak ugotować bób z masłem i koperkiem? Pixabay/ chrisreadingphoto
REKLAMA

Bób z masłem i koperkiem – składniki

Przyrządzanie bobu z masłem i koperkiem nie zajmie nam dużo czasu. Warto jednak pamiętać, by wyposażyć się w świeże i sprawdzone warzywa. To właśnie one są gwarancją pysznej i zdrowej potrawy.
Oto składniki, których potrzeba do zrobienia bobu z masłem i koperkiem:
- 1 kg świeżego bobu;
- trochę ponad 3 łyżki masła;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka koperku;
- sól i pieprz do smaku.

Jak ugotować bób z masłem i koperkiem?

Jeśli chcemy ugotować bób z masłem i koperkiem, powinniśmy wykonać tych kilka prostych kroków:
1. Bób dokładnie umyć, następnie zalać zimną wodą (powinno jej być dwa razy więcej niż bobu) i dorzucić jeszcze niecałą łyżkę soli. Gotujemy bób przez 8-10 minut od momentu wrzenia.
2. Po ugotowaniu przecedzamy go i wyłuskujemy go z łupin.
3. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Później dodajemy bób, a także sól i pieprz wedle upodobania. Mieszamy. Na koniec dorzucamy koperek.
Szybka i bardzo smaczna potrawa jest gotowa. Jedzmy bób, póki jest na niego sezon. Ma on bowiem mnóstwo cennych właściwości, np. pomaga w leczeniu anemii, zapobiega powstawaniu złego cholesterolu czy wspiera proces odchudzania.
Smacznego!