Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?
Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków? unsplash.com
Reklama.
  • Chłodnik z kiszonych buraków to idealna propozycja na obiad w upalne dni.
  • Kiszone buraki to samo zdrowie: są źródłem witamin i minerałów, wzmacniają odporność, zapobiegają anemii.
  • Jak samodzielnie ukisić buraki?
  • Kiszone buraki to prawdziwa bomba zdrowia. Zawierają witaminy: A, C, z grupy B oraz minerały, m.in. wapń, potas, żelazo, fosfor. Powodów, dla których warto je jeść jest cała lista.

    Samo zdrowie na talerzu

    Przede wszystkim poprawiają odporność, bo mają właściwości przeciwwirusowe, wspierają pracę nerek i wątroby, wpływają pozytywnie na układ pokarmowy, bo przyspieszają metabolizm i odbudowują florę bakteryjną, np. po antybiotykoterapii. W swojej codziennej diecie kiszone buraki powinny uwzględnić osoby z niedoborami żelaza, przeciwdziałają bowiem anemii.
    Jak przygotować chłodnik z kiszonych buraków? Przepis jest naprawdę prosty, a składników dosłownie kilka. Potrzebujesz:
    350 g kiszonych buraków
    ok. 1 szklanki soku z kiszonych buraków
    ok. 5-6 rzodkiewek
    2-3 ogórki
    pół pęczka koperku
    pół pęczka szczypiorku (opcjonalnie)
    ok. 250 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
    ok. 250 g kefiru
    sól, pieprz
    Kiszone buraki, ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. W misce lub garnku połączyć kefir z jogurtem, wlać sok z kiszonych buraków. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku. Całość wstawić do lodówki na dwie godziny. Już na talerzach posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

    Jak ukisić buraki?

    Jeśli nie chcemy kupować gotowych kiszonych buraków możemy sami je ukisić. Pół kg buraków obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do słoika, dokładamy 1-2 ząbki czosnku, liść laurowy, 1-2 ziarenka pieprzu.
    Zalewamy przegotowaną wodą, w której rozpuszczamy jedną łyżkę soli (wody musi być tyle, żeby zakryć buraki, ok. 1,5 szklanki). Zamykamy szczelnie słoik i trzymamy kilka dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, gdy zobaczysz na powierzchni buraków pianę, odstaw słoik w chłodne, ciemne miejsce. Po 2-3 tygodniach kiszone buraki są gotowe.