
Chłodnik z kiszonych buraków to idealna potrawa na cieplejsze dni, bo szybko gasi pragnienie, syci, do tego zaledwie jedna porcja dostarcza ogromną dawkę witamin i minerałów. Jak go przygotować? Przepis jest banalnie prosty.
Samo zdrowie na talerzu
Przede wszystkim poprawiają odporność, bo mają właściwości przeciwwirusowe, wspierają pracę nerek i wątroby, wpływają pozytywnie na układ pokarmowy, bo przyspieszają metabolizm i odbudowują florę bakteryjną, np. po antybiotykoterapii. W swojej codziennej diecie kiszone buraki powinny uwzględnić osoby z niedoborami żelaza, przeciwdziałają bowiem anemii.ok. 1 szklanki soku z kiszonych buraków
ok. 5-6 rzodkiewek
2-3 ogórki
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku (opcjonalnie)
ok. 250 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
ok. 250 g kefiru
sól, pieprz
Jak ukisić buraki?
Jeśli nie chcemy kupować gotowych kiszonych buraków możemy sami je ukisić. Pół kg buraków obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do słoika, dokładamy 1-2 ząbki czosnku, liść laurowy, 1-2 ziarenka pieprzu.Może cię zainteresować także: Przepis na idealne ogórki kiszone jest tylko jeden. Obowiązują w nim zasady, które decydują o smaku













