Sezon na kiszonki w pełni. Oprócz kiszonych ogórków czy kapusty warto także wziąć na warsztat buraki. Niewiele osób wie, jak dużo pozytywnych właściwości zawierają, zarówno same warzywa, jak i zrobiony z nich zakwas. Przepis na kiszone buraki jest banalnie prosty. No to do dzieła!
Wyjaśniamy, jak ukisić buraki, żeby były przepyszne.
Kiszone buraki i zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa.
Wspomagają odporność, poprawiają perystaltykę jelit i dobrze wpływają na wątrobę oraz nerki. A to tylko niektóre z pozytywnych właściwości kiszonych buraków.
Kiszone buraki – jak je zrobić?
Zaczynamy od wyposażenia się w odpowiednie składniki.
Większość z nich każdy z nas ma w domu:
- sól (2-2,5 łyżek);
- liście laurowe (5 sztuk);
- czosnek (5 ząbków);
- ziele angielskie (kilka ziaren wedle uznania);
- pieprz czarny w ziarnach (kilka ziaren);
- około 2,5 l wody;
- buraki (około 2 kg).
Jak zrobić kiszone buraki? Oto przepis krok po kroku:
1. Zaczynamy od przygotowania słojów (umycia ich i wyparzenia), a także dokładnego wyczyszczenia buraków i obrania ich ze skóry.
2. Buraki kroimy w kostkę lub w plastry, wedle uznania i układamy je w słoikach.
3. Następnie dorzucamy dodatki: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i obrany wcześniej czosnek.
4. Do przegotowanej, a następnie ostudzonej wody dodajemy sól. Dokładnie mieszamy.
5. Zalewamy buraki wodą i przykrywamy go denkiem. Pamiętajmy jednak, by nie zalewać słoja do pełna. Co jakiś czas możemy przemieszać buraczaną mieszankę drewnianym trzonkiem, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
6. Po mniej więcej tygodniu usuwamy pianę, która pojawiła się na górze, zakręcamy słój i odstawiamy go w chłodne miejsce, np. do piwnicy czy do szafki.
Kiszone buraki sprawdzą się świetnie jako dodatek do obiadów. Z kolei jego płynną część spokojnie możemy wypijać. To naturalny probiotyk, który z pewnością wspomoże naszą odporność i nie tylko.
Kiszone buraki – dlaczego warto je jeść?
Lista pozytywnych właściwości kiszonych buraków i zakwasu z kiszonych buraków jest naprawdę długa. Przede wszystkim kiszone buraki dobrze wpływają na organizm każdego z nas, bo wspierają odporność. Poza tym:
- odbudowują florę bakteryjną jelit;
- pomagają przy anemii;
- obniżają poziom cholesterolu;
- wspomagają proces odchudzania się;
- dobrze wpływają na wątrobę i nerki;
- działają przeciwwirusowo;
- zmniejszają uderzenia gorąca w czasie menopauzy;
- dostarczają żelaza w formie roślinnej (ucieszą się zwłaszcza weganie i wegetarianie);
- sprawdzą się po leczeniu antybiotykami.
To wystarczająco długa lista, by jeszcze dziś przygotować kiszone buraki domowej roboty. Smacznego!