Przepis na baranka wielkanocnego z formy. Jak zrobić ciasto piaskowe?
Przepis na baranka wielkanocnego jest bardzo prosty 123RF
Reklama.
  • Przepis na wielkanocnego baranka z foremki z cukrem pudrem.
  • Baranka wielkanocnego robi się z ciasta piaskowego, zwanego też babką piaskową.
  • Wypiekanie baranka wielkanocnego trwa niewiele ponad 30 minut.
  • Baranek wielkanocny - przepis

    Wykorzystanie przepisu na wielkanocnego baranka z foremki to świetny sposób na udekorowanie świątecznego stołu, ozdobienie koszyka wielkanocnego czy po prostu przyjemne spędzenie wolnego czasu z dziećmi. Przepis na baranka z foremki jest bardzo prosty.

    Baranek wielkanocny - składniki

    Składniki na ciasto piaskowe:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 120g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 180g mąki pszennej
  • 180g mąki pszennej
  • cukier puder do posypania
  • aromat waniliowy
  • 20 g bułki tartej
  • Jak zrobić baranka wielkanocnego z foremki

    Ciasto piaskowe na baranka wielkanocnego jest łatwe do zrobienia. Oto krok po kroku, jak je przygotować. Żółtka należy oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru oraz masłem i solą. Do masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie ubić białka na sztywną pianą z pozostałą drugą połową cukru. Masę z żółtek i białek należy powoli połączyć, delikatnie mieszając, dodając aromat waniliowy.
    logo
    Przepis na baranka wielkanocnego - ciasto piaskowe Fot. Jakub Orzechowski / Agencja Gazeta
    Na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą foremkę należy przelać ciasto na wielkanocnego baranka. Formę piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągnąć branka wielkanocnego z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Do udekorowania sprawdzą się także gotowe bądź własnoręcznie wykonane polewy, a także lukier.

    Co symbolizuje baranek wielkanocny?

    W tradycji chrześcijańskiej baranek uosabia Jezusa – jego mękę, śmierć i zmartwychwstanie. Symbolizuje odkupienie grzechów i przezwyciężenie zła oraz czystość i niewinność. W polskim koszyku wielkanocnym baranek pojawił się w XVII wieku. Był wykonywany z trwałych materiałów albo jak obecnie - z ciasta, cukru czy marcepanu.