
Reklama.
Baranek wielkanocny - przepis
Wykorzystanie przepisu na wielkanocnego baranka z foremki to świetny sposób na udekorowanie świątecznego stołu, ozdobienie koszyka wielkanocnego czy po prostu przyjemne spędzenie wolnego czasu z dziećmi. Przepis na baranka z foremki jest bardzo prosty.Baranek wielkanocny - składniki
Składniki na ciasto piaskowe:Jak zrobić baranka wielkanocnego z foremki
Ciasto piaskowe na baranka wielkanocnego jest łatwe do zrobienia. Oto krok po kroku, jak je przygotować. Żółtka należy oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru oraz masłem i solą. Do masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie ubić białka na sztywną pianą z pozostałą drugą połową cukru. Masę z żółtek i białek należy powoli połączyć, delikatnie mieszając, dodając aromat waniliowy.Na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą foremkę należy przelać ciasto na wielkanocnego baranka. Formę piec ok. 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągnąć branka wielkanocnego z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Do udekorowania sprawdzą się także gotowe bądź własnoręcznie wykonane polewy, a także lukier.