Po zrobieniu szarlotki wyrzucasz obierki od jabłek do kosza? Nigdy więcej tak nie rób. Skórki tego owocu zawierają w sobie witaminy A i C, a poza tym wapń, fosfor czy potas. Możesz z nich zrobić naprawdę wiele. Jeśli nie masz pomysłu, wykorzystaj nasze i przyrządź skórki od jabłek w duchu "zero waste".
Kto z nas nie lubi zasiąść z kubkiem ciepłej herbaty i książką, kiedy na zewnątrz temperatura spada poniżej zera? Ta jesienna herbata będzie doskonała na jesienne wieczory. Wystarczy wlać do garnka ok. 4 szklanek wody i skórki 5-6 jabłek.
Pamiętajmy o tym, by dobrze wymyć jabłka przed obraniem! Następnie do mikstury dodajemy szczyptę lud dwie cynamonu i łyżkę soku z cytryny. Całość mieszamy. Gotujemy przez około 10-15 minut. Na koniec przecedzamy przez sitko i dodajemy kilka łyżeczek miodu. Napar jest gotowy.
2. Smoothie
Obierki z jabłek sprawdzą się też jako jeden ze składników koktajlu. Wrzuć do blendera skórki z 4-5 jabłek, dodaj ulubione owoce, np. pomarańczę, borówki, banana. Całość zmiksuj, a na koniec przelej do szklanki. Jeśli koktajl jest dla ciebie za mało słodki, możesz dodać jedną lub dwie łyżki miodu.
3. Potpourii zapachowe
Potpourii to doskonały sposób na naturalny zapach, który możesz dodać do herbaty albo włożyć do szafy. Zagotuj na patelni skórki jabłek. Dodaj odrobinę cynamonu.
Następnie wysusz skórki, dodaj kilka plasterków jabłka, odrobinę imbiru i goździków. Całość przechowuj w słoiku. Tak przygotowane potpourii możesz dodać do ulubionego napoju.
4. Jabłkowe chipsy
Przygotuj 1 łyżeczkę mąki, 2-3 łyżeczki cukru (może być brązowy) i szczyptę cynamonu. Wymieszaj to z obierkami jabłek. Następnie rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej chipsy. Piecz przez około 30-40 minut, pamiętając o tym, by jabłka upiekły się ze wszystkich stron.
5. Dodatek do owsianki czy muesli
Choć królami owoców, nadających się do owsianki są zdecydowanie banany, borówki i maliny, to skórki jabłek też doskonale się sprawdzą. Mogą stać się składnikiem nie tylko owsianki, ale także muesli czy granoli. Smakują przepysznie i wyglądają obłędnie.