
REKLAMA
Ma fantastyczny, orzechowy aromat. Chrupiącą skórkę i miękkie, maślane wnętrze. Z ziołami, odrobiną soli i oliwy to rarytas, który doskonale sprawdzi się na kolację w chłodny, jesienny wieczór.
Seler korzeniowy: kalorie, wartości odżywcze
Ludzie uprawiają to warzywo od 2 tysięcy lat i tak samo długo cenią jego zdrowotne właściwości selera. Dawniej używano go jako lek na reumatyzm, artretyzm, czy nadciśnienie. Służył również w walce z problemami żołądkowymi, w tym zaburzeniami apetytu.Obecnie zbawienne dla układu pokarmowego działanie selera jest potwierdzone naukowo. Przyspiesza on trawienie, poprawia metabolizm, a przy tym ma niewiele kalorii, zatem zalecany jest osobom, które chcą schudnąć.
Poza tym seler korzeniowy jest po prostu bardzo zdrowy. Działa odtruwająco, zawiera wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, czyli witaminę B9) oraz witaminy PP, C (dwa razy więcej niż cytrusy!), A i E.
Niezwykły zapach selera, który na myśl przywodzi gotujący się bulion warzywny, zawdzięczamy olejkom eterycznym, usprawniającym trawienie. Seler bogaty jest też we flawonoidy i furanokumaryny, substancje czynne o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, moczopędnych i rozkurczających.
Pieczony seler: przepis
Wszystko fajnie, ale jak przyrządzić selera, by się najeść i nie narobić w kuchni? To proste. Trzeba go upiec.Korzeń selera można obrać, choć jeśli jest dobrze oczyszczony z piasku, nie trzeba tego robić. Następnie należy pokroić go w paski lub kostkę. Im drobniej pokroimy bulwę, tym krócej będzie się ona piekła.
Nagrzewamy piekarnik góra-dół bez termoobiegu do 200 stopni. Pokrojonego selera polewamy oliwą (niewiele, na jedną średnią bulwę 2 łyżki wystarczą) i posypujemy przyprawami oraz ziołami.
Sprawdzą się sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie. Niektórzy lubią podkreślać korzenny smak selera kminkiem lub cynamonem, a nawet miodem (po upieczeniu). Co kto lubi.
Tak przygotowane kawałki selera wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia zależy od temperatury i wielkości kawałków, jednak nie trzeba być mistrzem kuchni, by "na oko" stwierdzić, kiedy pieczony seler będzie gotowy.
Powinien być rumiany i skwierczący. Około 20 minut powinno wystarczyć. Podczas pieczenia warto przemieszać kawałki warzywa, by nie spiekły się zbytnio od dołu.
Ta przekąska jest zdrowa, aromatyczna, nadaje się do wciągnięcia solo, ale i jako dodatek do obiadu. Może być również składnikiem sałatki! Pachnie ziołami i orzechami, to idealna przekąska na jesienny wieczór. Smacznego!