
Schabowy, ziemniaki i surówka – to standardowy obiad każdego Polaka. Choć nie jest on przesadnie zdrowy, to z pewnością jest smaczny. Istnieje sposób, by zachować smak, a jeden z elementów tego dania zamienić na zdrowszy. Zrezygnuj z ziemniaków, a zamiast tego podaj to mniej znane warzywo.
Topinambur daje życiodajną energię
Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. Nazywany jest też karczochem jerozolimskim lub ziemną gruszką.Pozytywne właściwości słonecznika bulwiastego
Niezwykle cenną właściwością, która ma topinambur jest inulina, którą określa się mianem prebiotyku, a więc substancji pobudzających prawidłowy rozwój flory jelitowej.Jak gotować topinambur?
Topinambur przyrządza się podobnie jak ziemniaki. Można więc go piec, gotować na parze czy w wodzie. Najwięcej cenny właściwości znajduje się pod skórką tego warzywa, warto jest więc jej nie obierać.Może cię zainteresować także: Wrzucasz ziemniaki do wrzątku czy do zimnej wody? Od tego zależy czy zachowają wartości odżywcze