Jak prawidłowo myć truskawki?
Jak prawidłowo myć truskawki? Prawo autorskie: 8vfanrf / 123RF Zdjęcie Seryjne
Reklama.
Gdy kupujesz truskawki, zwróć uwagę, by były suche i niepogniecione. Przy wyborze owoców kieruj się nie tylko ich wyglądem, ale również zapachem – przed zakupem powąchaj, czy owoce nie zaczęły już fermentować.
Pamiętaj, by nie zjadać niemytych owoców. Chociaż wyglądają apetycznie, znajdują się na nich kurz, piasek oraz pestycydy i bakterie, takie jak Listeria (pałeczki Listerii mogą prowadzić do poronienia albo wystąpienia wad płodu) czy bakteria E. Coli (która jest jedną z przyczyn zatruć pokarmowych).
Mówi się, żeby najpierw myć truskawki pod bieżącą wodą, a następnie usuwać szypułki. Okazuje się jednak, że opłukanie truskawek w zimnej wodzie to za mało, żeby usunąć zanieczyszczenia.
Żeby pozbyć się pestycydów i bakterii, należy umyć truskawki w dwóch roztworach, zasadowym i kwasowym. Najpierw należy namoczyć owoce w roztworze składającym się z litra zimnej wody i łyżki sody oczyszczonej. Po 15 minutach opłukujemy owoce i "kąpiemy" je w roztworze octu w proporcjach trzy części wody do jednej części octu jabłkowego. Po kolejnych 15 minutach opłukujemy truskawki w czystej wodzie.
Tak umyte truskawki możemy bez obaw jeść. Jest jednak jeden minus – truskawki długo moczone w wodzie szybciej tracą świeżość i zaczynają pleśnieć. Warto o tym pamiętać i zjadać je od razu po umyciu.