
Reklama.
Co jeść w upały?
Podczas upałów bardzo ważne jest nawadnianie organizmu, ale nie tylko wodą. Sięgajmy też po owoce, warzywa. Substancje w nich zawarte wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, niektóre z nich pomagają zapobiec odwodnieniu. Zdecydowanie częściej też po nie należy sięgać, pięć razy dziennie to za mało.
Podczas upałów bardzo ważne jest nawadnianie organizmu, ale nie tylko wodą. Sięgajmy też po owoce, warzywa. Substancje w nich zawarte wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, niektóre z nich pomagają zapobiec odwodnieniu. Zdecydowanie częściej też po nie należy sięgać, pięć razy dziennie to za mało.
Jakie owoce i jakie warzywa?
Podczas upałów w diecie najlepsze nie są wcale winogrona, śliwki, maliny ani czereśnie. Polecany jest przede wszystkim... arbuz, ze względu na wysoką zawartość wody (jest w nim jej aż 92 proc.). Prawie cały składa się z wody i ma niską zawartość energetyczną (30 kcal na 100 gramów). Niedrogi i doceniany na całym świecie.
Podczas upałów w diecie najlepsze nie są wcale winogrona, śliwki, maliny ani czereśnie. Polecany jest przede wszystkim... arbuz, ze względu na wysoką zawartość wody (jest w nim jej aż 92 proc.). Prawie cały składa się z wody i ma niską zawartość energetyczną (30 kcal na 100 gramów). Niedrogi i doceniany na całym świecie.
Jedną z najpopularniejszych odmian jest Karmazynowy słodki, melon z nasionami o głębokim czerwonym, słodkim miąższu. Jednak arbuz to nie tylko soczysty miąższ, ale i skórka, również jadalna. W Chinach skórki są często smażone lub duszone, a na Bliskim Wschodzie pestki są suszone i prażone (podobnie jak pestki dyni), aby uzyskać lekką, łatwą przekąskę.
To nie tylko orzeźwiająca i smaczna przekąska, ale też doskonałe źródło zdrowia. Zawiera likopen, przeciwutleniacz, który, jak wykazano, zmniejsza ryzyko różnych rodzajów nowotworów, w tym prostaty, płuc i żołądka.
Jeśli nie przepadasz za arbuzem, sięgnij po melona i gruszki. To grupa owoców, które mają dużą zawartość potasu, wapnia, magnezu, żelaza i sodu. Z warzyw najlepiej wybrać pomidory, które są źródłem praktycznie wszystkich cennych składników odżywczych. Pomidorowe soki są zdrowym napojem, który dostarcza błonnik, a wraz z nim uczucie sytości.
Jak radzicie sobie z upałami?
Może cię zainteresować także: Większość z nas popełnia błąd przy jedzeniu arbuza. Robimy inaczej, niż powinniśmy