Nie bójmy się kupować owoców i warzyw. Ich uprawy są całkowicie bezpieczne.
Nie bójmy się kupować owoców i warzyw. Ich uprawy są całkowicie bezpieczne. olgavolodina / 123RF Zdjęcie Seryjne
Reklama.
Obalamy mity
Czy owoce i warzywa z marketów są tak samo dobre jak te z własnego ogródka? Możemy znaleźć na ten temat wiele sprzecznych informacji. Postanowiliśmy poszperać głębiej i rozwiać wątpliwości. Naturalne i sztuczne substancjewpływ substancji chemicznych na smak owoców i warzyw czy na ich jakość nurtują niejedną z nas. 
Na zdrowie
Warzywa i owoce są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. Na szczęście w dzisiejszych czasach mamy cały szereg podpowiedzi, jak przemycić je na talerz maluchów, nie narażając się przy tym na krzyki i płacz. Podając dzieciom codziennie porcję warzyw i owoców mamy pewność, że dostarczamy im odpowiednią dawkę koniecznych do prawidłowego rozwoju witamin i minerałów.
Bezpieczna żywność
Boimy się żywności z upraw konwencjonalnych, choć większość z nas codziennie ją spożywa. Kupujemy ją w marketach, w małych sklepach, na bazarach. Obawiamy się nawozów i środków ochrony roślin, jednak zupełnie niepotrzebnie. Produkcja żywności poddana jest w Polsce wzmożonej kontroli wielu instytucji i ośrodków badawczych. Kontrole zaczynają się już na polu, a kończą na talerzach naszych dzieci. 
Uwierzę jak zobaczę
Ile źródeł informacji, tyle teorii, również tych spiskowych. Nie dajmy się zwariować, a wiedzy szukajmy u źródła. Już niebawem spotkamy się w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie, która sprawdzi dla nas jak to jest z tymi pozostałościami w owocach i warzywach. Zbadamy wytypowane przez was warzywa i owoce i wkrótce wrócimy z wynikami!
logo
Sprawdźcie, które warzywa i owoce zdecydowaliście zbadać w Sanepidzie. Specjalnie dla Was przebadamy: pomidory, marchew, brokuły oraz jabłka, banany i cytryny.